Cazul ”Colectiv”–un eșec al justiției nefuncționale! - Ziarul de Maramures

Cazul ”Colectiv”–un eșec al justiției nefuncționale!

”Vând judecător full options. Senzor de mită. Comandă politică. Car Kit, protecție interceptări. Preț negociabil” (Alex Dospian)

Nu s-a schimbat nimic în perioada care a trecut de la explozia pe scena publică a cazul Colectiv. Un proces care după reglementările instanțelor, stabilește că între terminarea dezbaterilor și pronunțarea sentinței poate să treacă doar 120 de zile, dar a fost prelungit și lălăit timp de 6 ani și jumătate.

O practică curentă a superbului nostru sistem juridic, populat cu magistrați licențiați în obscurele uzine de diplome ale României Educate, asumați administrativ de instituțiile puterii de stat și propulsați în stratosfera socială de o clasă politică alterată de corupție.

Acum înțeleg de ce trebuie să se pensioneze mai devreme magistrații, prelungirea și tergiversarea proceselor fiind obositoare și consumatoare de energie mentală. Dar nu înțeleg de ce trebuie să aibă și pensii speciale, în condițiile în care sunt autorii unor sentințe rușinoase și penibile, în majoritatea marilor cazuri de corupție.

Mă întreb cum justifică magistrații de la Curtea de Apel București modificarea sentințelor Tribunalului, dacă eventual vor fi întrebați de inspecția judiciară? Să reduci sentințe mai pot accepta dar să achiți persoane condamnate la 8 și 7 ani, pare de domeniul SF. Și ce justificare vor avea judecătorii Curții de Apel pentru exonerarea de plata despăgubirilor a condamnaților bugetari, aruncând toată povara plăților asupra celor din mediul privat?

Un lucru este cert, principalii vinovați nu au fost cercetați și condamnați. Mă refer la dr Arafat, responsabil pentru organizarea și funcționarea Departamentului pentru Situații de Urgența, un fel de Dumnezeu în administrația centrală românească, preluat asemenea sfintele moaște de toate guvernările succesive, ca unic și omnipotent specialist în administrarea unui departament, devenit stat în stat, în cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Nici miniștrii sănătății din ultimii 20 de ani, complici indirecți la moartea victimelor cu arsuri de la Colectiv, manageri ai unui sistem de sănătate funcțional dar neperformant, fără nici un spital de arși la 20 de milioane de români, cu ceva secții de profil nefuncționale, dotate cu aparatură aiurea. Și nu în ultimul rând, politicienii care dau legi dar nu le aplică, inventând portițe de scăpare pentru cățeii clientelari, patronii localurilor unde-și duc amantele ascunse de ochii lumii.

În ce țară cu democrație funcțională și după un dezastru național de asemenea proporții, cârciumarii și proprietarii de cluburi au primit dispense după dispense, în loc să fie obligați să asigure condițiile de securitate în spații. Superbă găselnită să le ceri să pună, undeva la intrarea în local, un mic afiș care anunță ca localul nu are autorizație ISU, transferând întreaga responsabilitate, în caz de catastrofă, asupra clientului care nu a văzut afișul.

De 30 de ani ne mințim și ne amăgim, susținând premisele unui stat clientelar, corupt, nefuncțional și abuziv. Ați văzut vreun parlamentar care să fi afirmat în campanie că-și propune să facă ordine în sistemul HORECA sau în cel de sănătate? Eu nu. Cât despre puterea judecătorească, nu am nici un fel de respect pentru cei care tolerează, mușamalizează, favorizează și ascund adevărul, despre cum se face dreptate nu și justiție. Cine are curajul să verifice averile magistraților de toate gradele, de la procurorul din Dragomirești și până la președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție? Când va fi ars pe rug și lapidat Valer Dorneanu, acest Midas modern care ridică lunar venituri uriașe de la stat, sume care ar hrănii timp de un an toate curvele și toți boschetarii din România?

Procesul ”Colectiv” este un eșec al statului român, neasumat și nerevendicat. Toate puterile statului sunt vinovate pentru tragedia din 2015 iar noi suntem parte a complicității tacite care sugrumă România, alterată de populismul și politicianismul aleșilor noștri, fauna populată de fii, fiicele, finii, nașii, cumetri, cuscrii și celelalte specii rurale care ne căpușează viața.

Justiția este cea mai „politică” și instituțională dintre virtuți. Legitimitatea unui stat rezidă în pretenția sa de a face justiție. (Alan Rice)

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!