Incompetență sau doar obediență? - Ziarul de Maramures

Incompetență sau doar obediență?

”Cum evaluezi moralitatea și maturitatea unui popor a cărui majoritate electorală votează lideri imorali…? (Valeriu Butulescu)

Moralitatea politică se constituie din suma moralității sau imoralității individuale a celor care compun clasa politică, în timp ce aplică regulile de bună conviețuire în relația între indivizi sau în raport cu comunitatea. Moralitatea publică este definită ca un sistem de reguli interumane, având ca scop aplicarea unor practici care vizează ca finalitate binele colectiv și implicit cel individual, nu interesele discutabile ale unei oligarhii partinice.

Toți aleși locali recunosc că bugetul municipiului este sărac, inclusiv primarul care printr-o intervenție furibundă a menționat lipsa de fonduri datorată și restanțelor care nu au fost virate în visteria orașului de către guvernul de la București. Dar nimeni nu face publică lista datornicilor pe anii 2020, 2021 și 2022, persoane fizice și juridice pentru că…nu-i așa, ar trebui să ne desconspirăm amicii și firmele clientelare, sinecuriști care alimentează pușculițele secrete din Cipru și zona limitrofă a peninsulei italiene.

Ce explicație există pentru faptul că nici un consilier local băimărean nu a cerut clar și vehement executivului, în circotecile numite ședințele Consiliului local Baia Mare, un răspuns public la următoarele întrebări: ”Cine sunt datornicii la bugetul local, ce sume datorează, ce s-a intreprins în mod legal pentru recuperarea restanțelor și evident de ce nu sunt date publicității aceste informații?”.

2022 este un an de criză majoră, în contextul în care după pandemia COVID a urmat un conflict militar între două state situate în vecinătatea României, război în care Uniunea Europeană s-a implicat major fără a fi prevăzut efectele economice și sociale dezastruoase ale imixtiunii sale. În aceste condiții și în ciuda apelului la rațiune și economisirea resurselor financiare și energetice, primăriile din țara noastră cheltuiesc, în total, aproape 100 de milioane de lei doar pe iluminatul ornamental, în timp ce jumătate din Ucraina nu are curent electric iar Republica Moldova rămâne în mod repetat în beznă.

Si de parcă nu ar fi suficient, la Baia Mare plătim dublu pentru serviciile de salubrizare publică, cheltuim milioane de lei pentru sarbătorile orașului și iluminatul ornamental, plus alte milioane pentru nemuncă, adică staționarea utilajelor și a personalului implicat în activitatea de deszăpezire, în timp ce alte municipalități mai inteligente și mai puțin corupte au contracte favorabile, prin care plătesc doar activitatea efectivă, nu și parazitismul instituționalizat și mascat, numit staționare. Legea permite așa ceva, doar că trebuie respect față de interesul și bugetul public…nu conturile finilor, nașilor, afinilor sau producătorilor de popcorn.

Când vă veți scălâmba în așa zisul târg de iarnă din centrul vechi, cumpărând produse dubioase și contrafăcute sau alimente preparate fără condiții de igiena elementară, surzi din cauza difuzoarelor urlânde de playback și orbi din cauza luminițelor înfășurate pe tulpina copacilor, să vă amintiți că în regiunile Harkov, Donețk și Herson, în satele din Nikolaev, Zaporojie, Lugansk și Mykolaïv sute de mii de tineri, vârstnici, copiii și mame se vor culca flămânzi, pe întuneric și poate la un foc de lemne aprins, printre ruinele caselor distruse.

Oare nu trebuia ca de sărbătorile de iarnă să fim la graniță cu tirurile încărcate cu haine, hrană, medicamente și apă, pentru milioanele de victime ale unui război pe care l-a început Putin și îl prelungește Zelensky?

”Pentru a înțelege adevăratele fundamente ale moralității, oamenii nu au nevoie nici de teologie, nici de revelații, nici de zei. Bunul simț este suficient …” (Paul Holbac)

Somogyi Attila

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!