Ucraina-tragedia unei țări abandonate! (Partea I) - Ziarul de Maramures

Ucraina-tragedia unei țări abandonate! (Partea I)

”Acordurile de pace sunt nişte hârtii care rezistă până la primul scuipat al istoriei.” (Vasile Ghica)

Ceea ce nu trebuia să se întâmple s-a întâmplat, în Europa civilizată fiind război în ciuda gradului de civilizație și a bunăstării generale dobândite dupa al doilea război mondial. V.V. Putin a confirmat în ultimii 10 ani că nu este decât un om frustrat și egoist animat de porniri megalomanice, capabil să provoace o conflagrație cu efecte distructive majore, într-un context global de criză. Asemenea oamenilor complexați ai istoriei ajunși vremelnic dictatori, președintele etern al Rusiei a ales să sacrifice ordinea europeană și viața tinerilor militari ruși.

Ucraina nu este o putere economică sau militară, nici un actor important pe scena politică europeană, este doar o țară cu o populație semnificativă, care a traversat lungi perioade dificile în toată existența sa statală. Cât despre actualul conflict militar, el putea fi evitat dacă liderii Ucrainei și comunitatea internațională ar fi acționat din timp, contracarând eficient tendințele hegemonice ale dictatorului rus.

Potrivit Cartei sale, Organizația Națiunilor Unite are misiunea de a asigura „pacea mondială”, „respectarea drepturilor omului”, „cooperarea internațională” și „respectarea dreptului internațional”, prin Consiliul de Securitate al ONU care trebuie sa asigure menținerea păcii și securității în state. În timp ce alte instituții ale Națiunilor Unite pot face doar recomandări statelor membre, Consiliul de Securitate ia decizii obligatorii, numite rezoluții, pe care statele membre trebuie să le accepte, în baza articolului 25 al Cartei . Doar că ONU a devenit o organizație anacronica, cantonată legislativ în perioada anilor 50 ai secolului XX, reforma solicitata de liderii săi fiind anulată sau frânată de marile puteri ale lumii, state cu drept de veto, precum Rusia, Statele Unite și China.

Dacă în urma anexării Crimeei din 2014, ONU ar fi trimis în regiunile din estul Ucrainei forțe pentru menținerea păcii, având ca scop impunerea acordului de la Minsk, astăzi sirenele nu ar urla în toată țara iar armata rusă nu ar fi intrat în Kiev. Dar nu s-a întâmplat asa pentru că de mai multe decenii Organizația Națiunilor Unite a devenit o anexă a sponsorului principal american, cu secretari generali aserviți și slugarnici.

Nefiind țară membră a NATO, Ucraina nu beneficiază de ajutorul militar direct al statelor membre ale Pactului Nord Atlantic, fiind abandonată la cheremul liderului regimului de la Moscova. O nouă dovadă că lumea de azi este guvernată de interese financiare meschine, căci noi știm…nu-i așa, că în spatele liderilor politici ai lumii stau marile grupuri oligarhice și financiare, cele care dețin puterea reală. V.V. Putin nu va fi ingenunchiat de sancțiuni financiare aplicate Rusiei, situația economică și accesul la resurse fiind asigurat de partenerii din est. Doar populația rusă, cu toate amenințările si arestările efectuate deja de ieri, poate stopa expansiunea belicoasă a celui care se visează urmașul Romanovilor.

Nu știu dacă înlăturarea administrației ”reformiste” a președintelui comediant este cea mai mare tragedie a Ucrainei. Nici măcar instalarea unei conduceri pro ruse, aservită Kremlinului. Marea problemă o reprezintă exodul populației civile, dezradacinarea familiilor, abandonarea activităților economice și suspendarea sau funcționarea defectuoasă a serviciilor publice. Ucraina a fost abandonată dictaturii ruse a lui Putin și deși cu a doua armată ca mărime din Europa după Rusia, va fi înfrântă într-un timp relativ scurt.

Sper să nu urmeze o criză economică severă iar ura noastră să fie orientată împotriva Rusiei. Spun asta pentru că Rusia recentă nu inseamnă doar Lenin, Stalin, Brejnev, Beria sau Putin, Rusia înseamnă mai ales Dostoievsky, Gogol, Tolstoi, Puskin, Ceaikovski, Rudolf Nureiev, Iuri Gagarin si mulți alții care reprezintă măreția și gloria poporului rus.

Strigătele unei întregi planete nu acoperă tăcerea unui singur rus. (Alex Dospian)

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!