Ursula V der Leyen: Români vă ”ordon”…economisiți!

”Cel mai bogat om nu este cel care are cel mai mult, ci cel care are nevoie de cel mai puțin.” (Octavian Paler)

Ziua 205 de război! Un război început de Rusia lui V.V. Putin împotriva Ucrainei acuzate de ”coruptie” și obediență față de occidentul decadent. Și…deși războiul era iminent de luni întregi, diplomația europeană și internațională încă bâjbâia în neantul crizei pandemice, încercând să găsească luminița de la capătul conductei Nord Stream 2.

În consecință, în februarie 2022 când a început conflagrația, marile puteri europene își făceau calcule privind dimensiunea importului de gaz rusesc, Emmanuel Macron era în campanie prezidențială, Olaf Scholz își negocia componența guvernului de alianță, Boris Johnson se clătina pe scaunul din Downing Street 10 iar în Statele Unite oamenii se întrebau dacă nu au greșit alegând un președintele octogenar, respectabil dar expirat funcțional. Și în tot acest timp, Organizația Națiunilor Unite se ocupa de subiecte majore precum schimbările climatice și agenda digitală mondială, incapabilă de atitudini ferme câtă vreme IRS-ul american stătea cu ochii pe sediul de pe Turtle Bay din Midtown Manhattan, zguduit de scandaluri financiare și acte de corupție.

Miercuri, președinta Comisiei Europene (nu a Consiliului…dle premier) dr. Ursula Von der Leyen și-a prezentat raportul anual despre starea Uniunii spunându-ne că suntem într-o criză multiplă și un război, din care cea mai severă este criza energetică și consecințele derivate ale războiului. Șefa CE a cerut statelor membre să treacă la un regim de economii între 5-10% lunar, recomandând ca soluții salvatoare reducerea temperaturii din case, acoperitul oalelor pe foc și trecerea la program de somn la ora 22. Guvernanții noștri sunt mai rezervați, luni ne-au spus că vom avea energie electrică și gaz metan suficient la iarna, marți au sugerat să găsim soluții alternative…eventual sobe pe lemne sau rumegus iar ieri, un papagal politic suspect de simpatii de tip curcubeu ne-a reamintit că mai avem prin cufere de acasă plapuma mamei, dricarul bunicii și guba de lână a lui tata ăl bătrân.

Nu știu ce economii să mai fac! Am plită inteligentă, lămpi cu leduri, corpuri de iluminat cu senzori, centrală cu condensare aproape nouă(da dl Ministru si alții au..) și un televizor inteligent care se oprește la fiecare două ore dacă nu dau un ok pe meniu. Nu mai am părinți la care să ma mut, nici colegi de navetă ca să economisesc motorina, medicul îmi recomandă dietă severă și multă mișcare, nu mi-am luat câine sau pisică tocmai ca să fac economii la hrana de tip pet, vaccinuri și zgardă antipurici.

Oare ce a trebuit Europa să se amestece în ciorba ruso-ucrainiană? Ca să ne certe ”actorașul” de la Kiew că nu-i dăm arme și bani la timp? Nu puteam să-l copiem pe ”ștruțul” Orban din vecini care nu a pupat nici fundul Bruxelului dar nici turla Kremlinului. Soluția ar fi aplicarea recomandării unui avocat șmecher care…azi, pe social media ne spunea să contestăm facturile de gaz și curent la OPC, ANRE, Parchet, Patriarhie și Vatican, situație în care plata facturii nesimțite se suspendă dar nu și furnizarea serviciului, până la soluționarea dosarului în justiția noastră obosită. Altfel spus, rebeliune civică mascată împotriva pensionarilor de lux și a deținătorilor de pensii speciale, cei care decid la ce ora să mă culc și cât să mă uit la televizor . Hai sictir…!

”E un fel de snobism spiritual să crezi că oamenii pot fi fericiți fără bani.” (Albert Camus)

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!