Pepenele galben, mai bogat în vitamine decât cel roșu - Ziarul de Maramures

Pepenele galben, mai bogat în vitamine decât cel roșu

Parfumat, gustos si savuros pepenele galben este o adevarata incantare pe timp de vara. In comparatie cu pepenele rosu, cel galben este mult mai bogat in vitamine, mai ales in vitaminele C si A, in schimb este mai sarac in licopen, dar si in anumite enzime. Pe langa aceste proprietati, pepenele galben aduce si alte numeroase beneficii.

Primul beneficiu al consumului zilnic de pepene galben va fi aceea ca tensiunea arteriala se va regla de la sine, la fel ca si ritmul cardiac. Consumul zilnic a 1 kg de pepene galben, timp de cateva saptamani, aduce in organism un aport de potasiu asimilabil egal cu 110% din necesarul zilnic. Substantele diuretice continute de pepenele galben reduc nivelul sodiului si astfel apare efectul de reglare al tensiunii arteriale.

Pigmentii din pepenele galben pot ajuta la mentinerea acuitatii vizuale, protejand ochii si de cataracta sau glaucom daca acesta se consuma proaspat, cate 500 de grame pe zi, in cure de 5-6 saptamani.

Pentru a reduce nivelul colesterolului si al trigliceridelor consuma cate 1 kg de pepen galben pe zi in cure de minimum 4 saptamani. Fibrele din compozitia pepenelui galben impiedica asimilarea grasimilor saturate, in timp ce aportul masiv de vitamina A din acest fruct previne oxidarea colesterolului rau (LDL) si depunerea sa pe peretii vaselor de sange.

Desi este cu aproape 15% mai bogat in calorii decat pepenele rosu, atunci cand este bine copt, pepenele galben are un alt efect benefic foarte intens: taie senzatia de foame fiind foarte util in curele de slabire. Astfel, consumat inainte de masa, chiar si in cantitati moderate (300-500 grame), pepenele galben este un aliat de nadejde contra poftei de mancare.
Prezenta in componenta pepenelui galben a unor elemente (cum ar fi potasiul, calciul, vitaminele A, B si C), ajuta la pastrarea echilibrului metabolic necesar in diabet, protejand organismul de aparitia unor complicatii la nivelul sistemului nervos, al arterelor, ochilor si rinichilor.

Alte efecte benefice care merita mentionate: sprijina sistemul imunitar si ajuta corpul sa lupte impotriva infectiilor; este un bun detoxifiant si de asemenea, poate fi folosit si in tratarea constipatiei; supliment alimentar pentru tratarea anemiei si a tulburarilor de alimentatie cum ar fi anorexia; foarte bun pentru functionarea optima a glandei tiroide etc.

Pepenele galben este contraindicat femeilor care alapteaza, persoanelor care sufera de duodenita, diaree, ulcer, enterocolita, iar persoanele care sufera de diabet trebuie sa-l consume dupa indicatia medicului.

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!