Piscina și bolile transmisibile. Cum ne protejăm? - Ziarul de Maramures

Piscina și bolile transmisibile. Cum ne protejăm?

Vremea bună ne poate aduce si surprize neplacute daca uitam de respectarea unor minime reguli de igiena in locurile comune pe care le frecventam: piscine, bazine inot etc.

In primul rand vom fi atenti la conditiile pe care ni le ofera aceste locuri comune si nu ne vom expune in locuri insalubre, unde este evident ca nu se respecta normele de igiena doar pentru motivul ca afara este cald si trebuie sa ne racorim!

In al doilea rand, daca stim ca suferim de o boala infectioasa cu potential transmisibil este de bun simt sa stam acasa, sa ne tratam corect conform indicatiilor medicale pentru ai proteja pe cei din jur.

Iata cateva dintre bolile pe care le putem contacta in spatii comune prin nerestectarea unor reguli simple, de bun simt!

Ciuperca piciorului (Tinea pedis) se simte foarte bine in mediu cald si umed, apare in special intre degetele picioarelor, avand simptome precum: fisuri, maceratie, descuamare, mancarimi. Necesita 5-6 saptamani de tratamen antimicotic oral si/sau local. Daca Tinea pedis se extinde, la nivelul unghiilor apare ciuperca unghiilor (Tinea unghium), manifestata prin unghii ingrosate, friabile si mult mai greu de tratat, deoarece antimicoticele locale nu patrund in lama unghiala. Pentru a ne feri de acest disconfort cu care unii se lupta timp de ani de zile pentru a trata boala, trebuie sa facem dus la intrarea in piscina, dus la iesire, iar picioarele trebuie sterse cu prosopul pentru a nu ramane umezeala intre degete. De asemenea, mersul de la sezlog la piscina sau oriunde in incinta strandului se face doar cu slapi/sandale, niciodata desculti.

O alta micoza este Pitiriazis Versicolor, determinata de o ciuperca saprofita pe care o avem cu totii pe piele, dar care la caldura, umezeala, schimbare de pH, se poate inmulti exagerat declansand boala. Din nou, igiena personala riguroasa ne salveaza, dusurile periodice prin care se indeparteaza transpiratie, praful, clorul din apa piscinei de pe piele sunt foarte importante in prevenirea acestei boli.

Foliculitele sunt infectii strepto-stafilococice ale foliculului pilos (membre, torace si scalp) se manifesta prin eruptie de pustule mici, localizate la nivelul firelor de par. Pot aparea si pe tegumentul indemn, dar creste probabilitatea infectarii daca sunt leziuni la nivelul pielii (zgarieturi, rani, alte afectiuni dermatologice) si necesita tratament cu antibiotice.

Alte boli infectioase la care ne expunem prin nerespectarea unor reguli minime de igiena sunt: verucile (negi) pot sa apara daca talpa sta mult timp umeda si umblam desculti; molluscum contagiosum se manifesta prin leziuni de culoarea pielii sau roz care se trateaza prin crioterapie; granulomul de piscina, apare la inotatorii profesionisti, produsa de Micobacterium marinum, necesita antibioterapie, uneori interventie chirurgicala; conjunctivita, produsa de Chlamydia trachomatis, ce se manifesta cu inrosirea si umflarea pleoapelor, secretii lacrimale abundente, senzatie de corp strain in ochi; otita externa, produsa de stafilococ sau Pseudomonas aeruginosa, se manifesta cu dureri de ureche, prurit, senzatie de ureche infundata; infectii genitale produse de Trichomonas Vaginalis care se transmite prin apa calda a piscinelor; afectiuni gastro-intestinale de la boli diareice produse cel mai frecvent de Escherichia Coli si Shigella, la parazitoze cum sunt giardiaza si oxiuroza, infectii cu protozoare cum este criptosporidioza, pana la hepatita virala A.

Prin neindepartarea apei cu clor de pe piele, imediat dupa iesirea din bazin, pot sa apara iritatii ale pielii si ale ochilor, dar si agravarea acneei existente, deoarece clorul deshidrateaza intens pielea, ceea ce determina cresterea secretiei glandelor sebacee.

Asadar, putem avea o multime de simptome care mai de care mai neplacute. Ce facem, nu mai mergem la piscina?

Mergem, dar cu respectarea regulilor de expunere la soare si a celor de igiena personala: dus si cu folosirea sapunului sau a gelului de dus inainte sa intram in bazin si la iesire; ne stergem cu prosopul la terminarea dusului pentru a nu ramane pielea umeda; folosirea slapilor in incinta strandului; parul prins sau, mai corect, folosirea unei casti de inot; nu sarim in apa pentru a ne feri de otite, conjunctivite sau boli gastro-intestinale prin ingestia apei.

Atentie! Este interzis scaldatul la piscina timp de 2 saptamani de la vindecarea bolilor diareice sau a oricarei boli infectioase cu potential transmisibil.

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!