Tofu ... habar nu am cum să-l mănânc. Pare a fi o brânză albă la prima vedere. Dar nu este! - Ziarul de Maramures

Breaking News

Tofu … habar nu am cum să-l mănânc. Pare a fi o brânză albă la prima vedere. Dar nu este!

Pentru mulți dintre noi, tofu pare a fi o brânză albă la prima vedere. Dar nu este! Este, de fapt, rezultatul coagulării laptelui de soia.

Tofu este o brânză vegană a cărei origine datează din China. Legenda spune că, acum peste 2.000 de ani, un bucătar a descoperit că laptele de soia se poate „brânzi”, după ce l-a amestecat din greșeală cu nigari (coagulat bogat în minerale, extras din apa de mare). În orașele mari, Tofu a ajuns foarte popular, așa că îl puteți găsi în multe variante la supermarket: clasic, în formă de cub, tofu moale, silken, firm, extra firm, fermentat, afumat etc.

Nu o să mă convingă nimeni, niciodată, să înlocuiesc urda sau cașul proaspăt din lapte de oaie sau vacă, cu tofu! Nu am cum! În primul rând pentru că sunt adepta unui echilibru alimentar, și așa cum pledez împotriva unui comportament alimentar bazat pe carne, și consider ,,carnivorii,, o extremă a comportamentului sănătos, la fel pledez și împotriva unei alimentații strict pe bază de preparate vegetale, și îi consider și pe ,,vegetarieni/ vegani,, tot o extremă a comportamentului alimentar sănătos. În al doilea rând, sunt fan urdă … eventual aș putea să o înlocuiesc cu ricotta, dar atunci unde ar mai fi rostul postului?

Tofu este bogat în proteine vegetale (conține toți aminoacizii esențiali), minerale, vitamine și izoflavone (care pot contribui la sănătatea osoasă, cerebrală, elasticitatea pielii, kilograme în minus și pot usura simtomele menopauzei). Conținutul de micronutrienți variază în funcție de coagulantul utilizat: nigari adaugă mai mult magneziu produsului finit, în timp ce carbonatul de calciu crește conținutul de calciu.

Iată motivul pentru care am încercat și eu experiențe culinare cu tofu! … și ca să-l transform în ceva comestibil pentru gustul unei gopodine tipice din nordul Ardealului am experimentat, de-a lungul anilor, ,,tăvălirea tofu,, … vă văd cum zâmbiți, dar fără procesul de ,,tăvălire,, prin verdețuri este greu de afirmat că vreun maramureșan va mânca tofu, și de foame mare!

O altă rețetă pe care am încercat-o a fost să-l transform în ceva ce să-mi păcălească simțurile, adică să-l prăjesc, sau să-l fac ,,șnițel,, … Deși, Tofu aromat dat prin panko devine super crocant atunci cand este pus la cuptor – în plus, este mult mai sănătos decât varianta prăjită, tot nu am putut depăși mirifica cifră de unu, la experiențe culinare, per sezon!
Totuși, vă îndemn să-l experimentați! Este sănătos, și poate voi o să-l preferați, mai ales în perioada postului!

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!