Salvamont Maramureș: Incepand cu primavara acestui an, salvatorii montani angajati, voluntari si aspiranti ai SPJ Salvamont Maramures au lucrat la un proiect dificil dar totodata extrem de benefic pentru viitor, proiectul derulandu-se in M-tii Maramuresului sub linia de frontiera cu Ucraina.
Aceste actiuni fac parte din programul de preventie fara de care sansele de a diminua aparitia accidentelor in zonele extrem de expuse ale Muntilor Maramuresului se reduceau fantastic.
S-au plantat stâlpi pentru marcarea unor cărări mai jos de linia de frontieră pentru a direcționa atât turistii cat si refugiații ucrainieni care se încumetau sa coboare prin abruptul pâraielor de sub vf. Pop Ivan spre o zonă mai accesibilă ca și dificultate evitând astfel ajungerea în zona stâncoasă și cu cascade a pâraielor unde cei surprinsi de configuratia zonei nu mai aveau sanse sa se intoarca fara echipamente de escalada.
O eventuala posibila incercare de a parcurge mai departe traseele insemna efectiv punerea in pericol a integritatii corporale si de multe ori chiar viata.
Angajații Salvamont Maramures cu mainile goale, cu rangi, cu echipamente de lucru purtate zeci de kilometri au reusit sa planteze in acele zone salbatice stalpii indicatori, iar pe cele mai abrupte portiuni au instalat cabluri metalice care de-acum vor oferi o siguranta celor care vor ajunge si vor tranzita aceste extrem de primejdioase regiuni.
”Absolut toti salvatorii montani fie angajati, voluntari sau aspiranti au depus eforturi uriase pentru finalizarea lucrarilor inainte de venirea iernii. Echipa Salvamont Maramures si-a facut ca de fiecare data treaba cu pasiune si cu determinare. Pentru ca ne pasa si pentru ca ne dorim siguranta oricui se aventureaza in zona m-tilor Maramuresului, fie ca e acolo benevol, ca turist, fie ca strabate zona nevoit, ca refugiat din calea razboiului, parasindu-si familia, prietenii, riscandu-si viata”, a precizat Dan Benga, șef Salvamont Maramureș.