Fiecare pescar sau amator în arta pescuitului trebuie să fie la curent cu reglementările stabilite prin lege. Astfel că, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a publicat proiectul de Ordin privind stabilirea perioadelor și zonelor de prohibiție a pescuitului, precum și a zonelor de protecție și refacere biologică a resurselor acvatice vii.
Pe scurt, ce e important să știi?
Din 9 aprilie și până în 7 iunie 2025, inclusiv, adică timp de 60 de zile, pescuitul este interzis pentru a permite refacerea resurselor naturale.
În ceea ce priveste apele de frontieră, perioada de prohibitie este de 45 de zile, intre 24 aprilie si 7 iunie 2025, inclusiv.
Activitățile interzise în zonele de protecție sunt: pescuitul în scop comercial, recreativ și familial precum și lucrările care pun în pericol resursele acvatice (extragerea de nisip, tăierea vegetației etc.). Excepție fac pescuit științific și lucrările pentru prevenirea calamităților naturale.
Perioadele restrictiilor pe specii:
Stiuca: Perioada generala de prohibitie (9 aprilie – 7 iunie).
Salau si biban: Prohibitie intre 20 martie si 7 iunie.
Somn si crap: Permise doar in regim „catch & release” (eliberare imediata) in afara perioadelor de prohibitie generala, cu retinerea unui singur exemplar pe zi.
Pastrav indigen si curcubeu: Prohibitie intre 1 octombrie si 31 martie.
Sturion: Pescuitul este interzis pe tot parcursul anului, cu exceptia scopurilor stiintifice.
Prohibiția se aplică pentru apele naționale neconcesionate și habitatele naturale/ariile naturale protejate de pe teritoriul țării noastre. Pescuitul în prohibiție se sancționează cu amenzi, anularea permisului de pescuit, respectiv întocmirea unui dosar penal pentru braconaj.