”Naționalismul poate fi practicat și cuviincios. Nimeni nu poate interzice unui popor să-și trăiască tradiția și istoria, cu gloriile și înfrîngerile ei” (Petre Țuțea)
Europa stă pe un butoi de pubere gata să explodeze. Războiul din Ucraina, susținut de SUA și Uniunea Europeană tinde să ia amploare, solicitările Kievului pentru tancuri și avioane de luptă, arme eminamente ofensive, urmează să transforme un război legitim de apărare într-o replică agresivă, la cea inițială a Rusiei. Nu pot să nu fiu de acord cu părerea europarlamentarilor care afirmă că imixtiunea comunitară, dincolo de sancțiunile economice și ajutorul umanitar firesc, au generat o criză economică complexă care tinde să destabilizeze vechiul continent. Emiterea mandatului de terorist pentru V.V. Putin este discutabil în contextul în care, o spun politologi americani și europeni, se utilizează ca argument dubla măsură, nici un președinte american sau francez, nici un premier britanic, canadian, olandez, italian sau german ne fiind incriminați ca teroriști, după agresiunile numite Koreea, Vietnam, Afganistan, Irak, Siria sau Iugoslavia.
Iar în acest context tensionat, în care Ungaria a refuzat obediența față de Bruxel, asemenea Austriei și parțial a Germaniei, punerea pe tapet a problemei minorității maghiare între cele două țări vecine, se constituie într-un factor de risc destabilizator. Echilibrul manifestat de România, ca răspuns la provocările din ultimii 30 de ani ai Ungariei revizioniste, se constituie într-un fapt remarcabil, dincolo de adevărul istoric și social, fapt recunoscut de Uniunea Europeană care a condamnat pozițiile naționalist șovine ale Ungariei.
Din nefericire, la baza iredentismului maghiar stau faptele liderilor UDMR, pe față sau mai voalat, influențați în mod nefavorabil de episcopul László Tőkés, fost lider al asociației politico-culturale cu rol de partid național, fost europarlamentar român, plătit din bani publici să erodeze și să critice credibilitatea europeană, a țării a cărei cetățenie o mai poartă. Comunitatea maghiară nu s-a delimitat de acțiunile pastorului protestant și politician de conjunctură, atunci când individul cu moralitate dubioasă a cerut, în mod ritos, separarea pe criterii etnice a Transilvaniei față de România sau asumarea de către premierul Viktor Orbán a protectoratului Ungariei pentru Ardeal.
Ultimele evenimente, cântarea imnului secuiesc la jocurile naționalei de hochei a României și mai nou, afișarea la meciurile de fotbal a steagului Ungariei Mari sunt tentative de destabilizare a ordinii publice, acțiuni care pe fondul crizei europene generate de războiul ruso-ucrainian, produce noi tensiuni interetnice, într-o țară în care nu există…încă.. o reală problemă națională. Un cunoscut sociolog european, întreba retoric într-o declarație publică, despre ce garanții oferă …și mai ales cine, în eventualitatea unei victorii ucrainiene categorice cu suport american și comunitar? Este posibil sau nu ca Ucraina înarmată și susținută de NATO, candidată NATO, să emită pretenții teritoriale față de țările vecine, inclusiv România? Ce vor face atunci cancelariile europene, Bruxelul și NATO? Vor apăra România înarmând-o sau vor trimite trupe NATO împotriva Ucrainei ?
Această nebunie trebuie stopată și trebuie ținută sub control, decidenții de la București trebuind urgent să iasă din letargia de tip băsesciană și să se comporte nu ca niște politicieni, ci ca niște oameni de stat! Nu ne permitem o aventură naționalist extremistă, cu AUR și neolegionarii lui la conducerea unei țări parcă intrate în derivă. Pentru cei care nu înțeleg și vor lămuriri suplimentare le propun să citească Constituția României, manualele de istorie corecte privind secolul XX, principiile ONU si carta europeană.
Trăim într-o lume în care fiecare individ poate decide privind soarta personală iar cei care se regăsesc mai mult în utopiile iredentismului maghiar, nu au decât să emigreze. Cu sau fără viza Schenghen…
Ferește-te deopotrivă de prietenia dușmanului și de dușmănia prietenului. (Nicolae Iorga)
Somogyi Attila