Un băiat și o fată au fost coborâți din Munții Maramureșului noaptea trecută de echipajele SALVAMONT și Poliția de Frontieră. Cei doi se aflau la altitudinea de 1.611 metri, în apropiere de VF. Copilașu. Apelul la 112 a fost dat de prietenii acestora aflați în Finlanda.
Cei doi tineri salvați din munți sunt de cetățenie ucraineană.
”Misiunea a fost finalizată cu succes. Aceasta a avut ca scop găsirea și aducerea în siguranță a doi tineri din Ucraina, un băiat de 25 de ani și o fată de 23 de ani. Am fost alertați prin serviciul de urgență 112 de către prietenii acestora, aflați în Finlanda, care ne-au semnalat că tinerii sunt în dificultate: sunt uzi, dezorientați, fără apă și hrană, și, din cauza lipsei semnalului la telefon, nu se pot orienta pentru a găsi o cale sigură. La baza muntelui, acțiunea s-a desfășurat în strânsă colaborare cu partenerii noștri de încredere de la Poliția de Frontieră din Poienile de sub Munte. Intervenția a durat 6 ore”, a precizat Dan Benga, sef Serviciu Salvamont Maramureș.
Nu este singura actiune la care s-a intervenit noaptea trecută. Salvamontiștii și polițiștii de frontieră s-au mobilizat și pentru alte două acțiuni de căutare-salvare. Pe cele trei apeluri primite la 112, au fost declarați șase cetățeni ucrainenei ca având nevoie de ajutor în munți (trei pe Valea Vaserului, unul pe Valea Repedea și alți doi in zona vaeful Copilasu, 1611 metri altitudine, caz prezentat mai sus).
Fiecare misiune de căutare și salvare a durat peste 6 ore, desfășurându-se pe parcursul nopții. Din cei șase cetățeni căutați de echipaje, cinci cetățeni ucraineni au fost salvați și predați autorităților competente.
Referitor la al șaselea ucrainean care nu a fost găsit, Dan Benga a relatat faptul că: ”La cea de-a treia actiune cea din zona Cigârlau – Vinderelu, incheiata fara succes. Tatal baiatului care (inca)e pe munte, disperat fiind sa isi gaseasca copilul, chiar daca nu mai avusese contact cu baiatul de mai bine de 6 ore ne-a oferit un set de coordonate la care baiatul nu a fost gasit. Ulterior a sunat la 112 si o ruda a baiatului din Italia care spunea ca are un alt set de coordonate. Care nu erau cele corecte. Tatal baiatului a revenit spunandu-ne sa cautam la al treilea set de coordonate. Deznadajduit fiind a recunoscut ca de fapt nu are locatia baiatului din munte si a luat coordonatele aleatorii de pe harta Google sperand ca echipele de salvare sa gaseasca ceva acolo. Aici in acest caz salvatorii s-au retras la baza dupa 6 ore de cautari nocturne, dar in cazul in care vor aparea alte indicii cautarile vor fi reluate”.
Este o muncă dificilă și periculoasă desfășurată de echipele Salvamont și Poliția de Frontieră, adesea în condiții extreme, a subliniat Dan Benga.