Primarul din Borșa, Sorin Timiș are planuri mari în acest mandat. Edilul vrea să finalizeze pârtia olimpică și telegondola până la sfârșitul acestui an. Dorește să ofere o școală smart copiilor din localitate și să aducă alimentarea cu energie electrică în Pasul Prislop, un proiect așteptat de localnici de aproape 80 de ani.
Pentru primarul Sorin Timiș contează cel mai mult faptul că borșenii lui revin acasă, iar pentru aceștia ACASĂ înseamnă Borșa și nu Milano sau Londra. Timp pentru el nu prea are însă când se ivește o fereastră călătorește cu scopul de a se inspira pentru orașul său.
Acesta este Sorin Timiș, primarul orașului Borșa. Interviul a fost acordat în exclusivitate pentru Ziarul de Maramureș.
Reporter: Pârtia olimpică și telegondola, când vor fi finalizate?
Sorin Timiș, primarul orașului Borșa: Ne dorim să finalizăm pârtia olimpică și telegondola până la sfârșitul lunii decembrie 2021. Mai avem 60% din proiect. Pârtia olimpica, varianta roșie va avea o lungime de 3 km, iar cea albastră va avea 4 km. Vor putea fi prezenți pe pârtia olimpică 10.000 de schiori, concomitent. Telegondola va avea o capacitate de transport de 1.800 de persoane. Aș dori să vă spun că au fost depuse 86 de proiecte, iar contractul de finanțare a fost semnat doar de orașul Borșa. Este vorba despre o finanțare prin Master Planul pentru dezvoltarea tursimului național.
Reporter: Există vreun proiect complementar care să ajute dezvoltarea turismului în zonă?
Sorin Timiș: Da, există un proiect foarte important. Cel care va aduce alimentarea cu energie electrică în Pasul Prislop. Acesta vizează ca toate pârtiile și unitățile de cazare să se alimenteze cu energie electrică de la rețea și nu de la diverse generatoare neconvenționale. Este o investiție așteptată de 80 de ani și se va realiza printr-un parteneriat încheiat între Primăria orașului Borșa și Societatea de Distribuție a Energiei Electrice. Proiectul înseamnă dezvoltarea turistică a zonei. Este primul pas pentru dezvoltarea domeniului schiabil de la Borșa și care va fi constituit din 45 km de pârtii de schi și 10.000 de locuri noi de cazare. Până la finalul anului vom depune studiul de fezabilitate la Ministerul Turismului, după care vom depune documentația tehnică și ulterior se va semna contractul de finanțare. Investiția se ridică la suma de 100 de milioane de euro.
Reporter: Ce lucrări de reabilitare veți derula și ce planuri de viitor aveți pentru Borșa?
Sorin Timiș: Reabilitarea, modernizarea și extinderea Școlii Generale nr. 9, corp B. Vechea școală va fi demoloată, iar în locul ei ridicăm o școală smart, cu clasele V-VIII, care va avea o capacitate de 500 de elevi. Această unitate de învățământ va oferi toate posibilitățile digitale care există acum pe piață. Vorbim de tablete, table inteligente, proiectoare etc., un Centru Multifuncțional, care va avea și o sală de mese, dar și un program after school. Acest proiect este finanțat prin fonduri europene, iar valoarea lui este de 2,3 milioane de euro.
Magistrala de canalizare și stația de epurare sunt gata în proporție de 95%. Vorbim despre 600 m de canalizare și câteva reglaje în stație care vor fi finalizate în acest an. Proiectul prevede înlocuirea magistralei vechi, care are peste 70 de ani, dar și extinderea acesteia în cartierele care nu au rețele de canalizare. Este un proiect în valoare de 4,5 milioane de euro. Suntem pe ultima sută de metri.
Vom construi dispensare medicale în cartierele mărginașe, grădinițe, terenuri de sport și locuri de joacă pentru copii. Vom amenaja și o zonă pietonală în zona centrală a orașului prin construirea unei pasarele peste râul Cisla. Totodată începem licitația pentru proiectarea și execuția centurii ocolitoare orașului Borșa. Centura va avea o lungime de 8 km, două benzi de circulație, spații pentru parcarea autoturismelor și alei pietonale.
Reporter: Cum stați la capitolul turism?
Sorin Timiș: Din fericire pentru noi, segmentul turistic, în vreme de pandemie, a mers bine. Nu s-au închis restaurantele și hotelurile, gradul de infectare fiind unul mic. Gradul de ocupare, spun proprietarii, este de peste 85%. În sezonul cald ne așteptăm să fie la fel.
Reporter: Cum ați reușit să reduceți incidența cazurilor?
Sorin Timiș: Am reușit să reducem incidența cazurilor prin controale amănunțite și aspre în locurile aglomerate, prin limitarea evenimentelor culturale publice și private, dar și prin conștientizarea populației explicând că orașul se va închide așa cum s-a întâmplat anul trecut, în perioada martie-aprilie, dacă nu ne protejăm.
Reporter: Ce contează cel mai mult pentru omul și primarul Sorin Timiș?
Sorin Timiș: Dezvoltarea orașului și faptul că borșenii mei, care sunt plecați de foarte mulți ani, consideră că ACASĂ este aici și revin. Acasă pentru ei este Borșa și nu Londra, Milano sau Bruxelles. Omul Sorin Timiș nu mai are timp și pentru el însă în unele weekenduri stau cu familia și prietenii, iar când îmi permite timpul, călătoresc pentru a mă inspira pentru dezvoltarea orașului Borșa.