Agenția de știri a Patriarhiei Române a alocat spațiu și atenție cursurilor #PărințiSalvatori desfășurate în ultima perioadă în interiorul mai multor biserici ortodoxe din cadrul episcopiilor Maramureșului și Sălajului. Cursurile sunt organizate și susținute de Vasile Vlașin.
Întrebat de ce a optat pentru această formă de curs Vlașin a răspuns: ”Deoarece nimeni nu ar mai trebui să se întrebe vreodată – Cum ar fi fost dacă aș fi știut să intervin?”.
Asociația Părinți Salvatori susține luna aceasta cursuri de prim-ajutor în mai multe biserici ortodoxe din Episcopia Maramureșului, la sediul Protopopiatului Zalău și la Parohia Gherla III. Primul curs s-a desfășurat la Parohia Ciocotiș, în 14 februarie, fiind organizat în biserică. Au participat, cu respectarea normelor de distanțare socială, 25 de persoane, notează basilica.ro.
”Noi în localitate nu avem un spațiu mai mare și mai adecvat decât biserica, de aceea am organizat cursurile chiar în sfântul locaș”, a explicat părintele paroh Augustin Gavril Tuns.
”Reacțiile au fost extraordinare, iar doritori mai sunt mulți. Este o mare necesitate pentru credincioșii pe care îi păstoresc”, a spus parohul din Ciocotiș.
Enoriașii cer cursurile, parohii îi sprijină
Cursurile au fost susținute de Vasile Vlașin, care a creat Asociația Părinți Salvatori pentru a schimba ceva în societate după ce băiețelul lui, Luca, în vârstă de doi ani și jumătate, a murit înecându-se cu mâncare. Vasile Vlașin a transformat o tragedie familială în motiv de implicare pentru a salva vieți.
”Credem că este o activitate care se potrivește foarte bine cu Luna pentru viață, deoarece mamele vor să știe cum pot proteja mai bine viața copiilor în cazul unor accidente nefericite”, a declarat Părintele Claudiu Nechita, Consilier la Sectorul Social-Filantropic al Episcopiei Sălajului.
Potrivit basilica.ro, Asociația Părinți Salvatori are programate cursuri de prim ajutor în fiecare duminică din luna martie, în biserici din Episcopia Maramureșului. Părintele Arhimandrit Casian Filip, consilier eparhial la Episcopia Maramureșului, nu exclude posibilitatea unui parteneriat cu asociația. Episcopia Sălajului are deja încheiat un astfel de parteneriat, la inițiativa unui grup de mame din Zalău. Cursurile vor avea loc la sediul Protopopiatului Zalău începând din 9 martie, pe baza înscrierilor trimise la [email protected].
În data de 17 martie, un curs de prim ajutor va avea loc și la Biserica Sf. Treime și Sf. Martiri Brâncoveni din Gherla.
Ce se învață la cursuri
Cursul de prim-ajutor, oferit gratuit de asociație, include manevre de salvare în caz de înec, manevre de resuscitare în caz de stop cardio-respirator, precum și modalitatea de intervenție cu defibrilatorul.
Vasile Vlașin apreciază orice donație voluntară. Materialele, care includ aparatură și multe manechine pentru practică, valorează peste 15.000 de euro, fiind achiziționate din fondurile asociației.
Implicarea lui Vasile Vlașin a început după plecarea la Domnul a băiețelului său, Luca, în vârstă de numai doi ani și jumătate. Copilul s-a înecat cu mâncare și părinții nu au știut să-l resusciteze, iar la Spitalul Județean Baia Mare nu a putut fi ajutat, pentru că nu exista un video bronhoscop.
Micul Luca, plecat prea curând la Domnul, în numele căruia tatăl lui oferă cursuri de prim-ajutor și sprijin pentru spitale. Atunci tatăl le-a cerut participanților la înmormântarea copilului să doneze banii de pentru a achiziționa un video bronhoscop pentru spitalul băimărean, relatează basilica.ro.
În cei cinci ani de la înființarea asociației, Vasile Vlașin a făcut următoarele lucruri în memoria îngerașului său, Luca: a susținut 812 sesiuni de curs, a donat șapte defibrilatoare pentru spitalele din țară și un video bronhoscop Spitalului Județean din Baia Mare.
Un procent de 98% dintre copiii care se îneacă cu mâncare sau intră în stop cardio-respirator își pierd viața dacă nu primesc pe loc primul ajutor.
DONAȚII
Transfer bancar
Titular: Asociația pentru Educație și Caritate
CUI: 9373178
Cont: RO94 CECEC 0019 4600 711 4731
Banca: CEC Bank
2 euro prin SMS
Trimite textul „MINUNI” la numărul 8844.
Mai multe informații găsiți cu un simplu click aici – Părinți Salvatori
Foto: Vasile Vlașin