În perioada 1– 31 mai, Corpul de Control al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici (ANFP) a desfășurat 19 activități de control, la nivelul autorităților și instituțiilor publice, dintre care: 13 la nivelul unor autorități ale administrației publice locale, 3 la nivelul administrației publice centrale și 3 la nivelul unor servicii publice deconcentrate.
În urma activităţilor de control derulate, au fost identificate o serie de probleme, multe dintre ele comune instituţiilor, în ceea ce priveşte stabilirea şi ocuparea funcțiilor publice, dezvoltarea carierei funcţionarilor publici, dar și în ceea ce priveşte derularea procesului de gestionare a resurselor umane.
Potrivit ANFP, la aproximativ 80% dintre autoritățile și instituțiile publice controlate, principala problemă a fost reprezentată de stabilirea drept funcții de natură contractuală a unor funcții ale căror atribuții presupuneau desfășurarea, în proporție mai mare de 50%, a unor activități care implicau exercitarea prerogativelor de putere publică.
Alte probleme identificate au fost:
– nerespectarea dispozițiilor legale incidente în cazul ocupării funcțiilor publice – la aproximativ 50% dintre autoritățile și instituțiile publice controlate;
– transformarea delegării de atribuții într-o modalitate de ocupare pe termen lung a unor funcții publice – la aproximativ 45% dintre autoritățile și instituțiile publice controlate;
– nerespectarea dispozițiilor legale referitoare la programul de lucru și la modul de cuantificare al acestuia – la aproximativ 30% dintre autoritățile și instituțiile publice controlate;
– nerespectarea dispozițiilor legale referitoare la modificarea raporturilor de serviciu ale funcționarilor publici – la aproximativ 20% dintre autoritățile și instituțiile publice controlate.
ANFP a dispus măsuri pentru remedierea situaţiilor şi a acordat, în acelaşi timp, îndrumare de specialitate.
Liviu Mălureanu, preşedintele ANFP: ”Am intensificat activităţile de control la nivelul instituţiilor publice, pentru că este important ca toate acele probleme care afecteză modul de organizare şi de desfăşurare a activităţii să fie identificate şi remediate. Rolul nostru este acela de a fi garantul respectării legalităţii în ceea ce priveşte funcţia publică şi toate acţiunile noastre vizează respectarea acestui principiu. Am ales să fim transparenţi în comunicarea rezultatelor controalelor, tocmai pentru că ne dorim să acţionăm preventiv. De asemenea, activităţile de control merg mână în mână cu activităţile de instruire în domeniul resurselor umane, pe care noi le facem, periodic, cu reprezentanţii instituţiilor şi autorităţilor publice.”