PNL PSD AUR PSD
De ce conducerea PNL Maramureș nu dorește dezvoltarea municipiului Baia Mare? De ce consilierii locali nu sunt capabili să ia singuri decizii pentru binele comunității noastre? - Ziarul de Maramures

De ce conducerea PNL Maramureș nu dorește dezvoltarea municipiului Baia Mare? De ce consilierii locali nu sunt capabili să ia singuri decizii pentru binele comunității noastre?

Ieri, 15 iulie, a avut loc ”un fel de” ședință a Consiliului Local Baia Mare în cadrul căreia aleșii trebuiau să-și exprime votul pentru mai multe proiecte de hotărâre extrem de importante pentru municipiul nostru. Printre acestea se numără ștrandul, dar și platformele îngropate pentru colectarea selectivă a deșeurilor.

PNL

Din păcate clasa politică, la ora actuală, pune piedici serioase în dezvoltarea orașului și aici vorbim cu precădere despre Partidul Național Liberal, care și-a trimis oamenii în Consiliul Local Baia Mare pentru a milita oarecum netransparent, după perdea aflându-se liderii care-i conduc. Mai pe șleau, consilierii votează cum li se spune indiferent de repercursiunile care curg din acțiunile lor.

PSD

Reamintim aici, perioada în care actualul senator liberal, Cristian Niculescu Țăgârlaș era consilier local și a votat pentru împrumuturile făcute de municipalitate marșând pe ideea dezvoltării orașului prin implementarea proiectelor care erau la orizont în anii respectivi. Ce s-a schimbat în privința acestei percepții liberale, spunem noi…

Am amintit de acest episod deoarece administrația publică locală intenționează să facă un împrumut pentru implementarea unor proiecte de mare avengură despre care vom scrie ulterior și care pentru a putea fi puse în practică trebuie să aibă o sursă de finanțare. Cum orașul nu poate suporta astfel de cheltuieli, bugetul fiind mic, autoritatea publică intenționează să dea curs unui împrumut, cu precizarea că gradul de îndatorare al orașului acum este de 8,7% din cei 30% care sunt permiși de lege.

La tentativa de ”ședință”, care a avut loc ieri, consilierii locali au extrapolat public situația, ca de obicei, neexplicând corect, clar și răspicat: DE CE?

Oricum votul lor, de regulă NEFAVORABIL, pe proiectele importante, este dat în bloc după cum hotărăsc liderii lor, deci întrebarea noastră pentru aleși este un nonsens și atunci o adresăm liderilor, lor:

De ce conducerea PNL Maramureș nu dorește dezvoltarea municipiului Baia Mare?

De ce sunt necesare intervențiile la președintele PNL Maramureș pentru trecerea proiectelor de hotărâre de mare avengură pentru oraș?

Și acum:

De ce consilierii locali nu sunt capabili să ia singuri decizii pentru binele comunității noastre?

Vă redăm mai jos un fragment din declarația făcută de primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș care a fost susținută ieri, în fața celor 17 consilieri locali, prezenți la ședința convocată.

Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare: ”În primul rând constat absența președinteluli de ședință (n.r.-Mircea Cirț), constat că nu ați votat ordinea de zi suplimentară, care cuprinde câteva proiecte de hotărâre foarte importante pe care le voi menționa ulterior. Constat o lipsă de seriozitate majoră a celor care astăzi (n.r.-ieri) se consideră reprezentanți ai puterii în Maramureș, respectiv membrii Partidului Național Liberal și o ipocrizie crasă cum nu am mai văzut de când fac eu administrație sau politică. Vorbim despre dorința băimărenilor și implicit a noastră de a face un ștrand în municipiul Baia Mare și constat că din interese financiare de grup, pentru că aveți interese cu societatea Chilia și societatea Avril, respectiv cu cei care dețin terenul aferent vechii mori de pe strada Minerilor unde în centrul istoric se dorește construirea unui bloc de șase etaje și unde dorim să facem accesul principal la ștrandul municipal, consilierii liberali sunt împotrivă. Băimărenii trebuie să știe că PNL este împotriva punerii în aplicare a proiectului de construire a ștrandului municipal. Ne țin în sertarele Guvernului României de ani de zile un aviz pentru a putea să demolăm acolo câteva construcții derizorii. Tot prin bunăvoința unor membrii ai PNL municipiul Baia Mare a pierdut o finanțare de 70 de milioane de euro pentru mai multe obiective de investiții cum ar fi: platformele de colectare a deșeurilor îngropate, reabilitarea unor clădiri în centrul istoric, expropierea, respectiv achiziția cinematografului Mineru și a întregii clădiri aferente acestui cinematograf, reabilitarea Colegiului Național ”Gheorghe Șincai”, dar și a Școlii Generale ”Lucian Blaga”, reabilitarea castelului Pocol, a clădirii Minoriților, a blocului de pe strada Melodiei plus alte obiective importante pentru oraș. Suma cea mai importantă era pentru ștrandul municipal, care nu se dorește. Vorbim și despre proiectul ”Baia Mare, oraș șigur și curat” și inclusiv despre schimbarea tuturor stațiilor de autobuz pentru crearea de condiții pentru cetățenii care folosesc mijloace de transport în comun, dar și despre realizarea centrului de gestionare a deșeurilor vegetale și inerte, precum și despre realizarea unui pasaj peste Bulevardul București-zona Clubul Văcarilor și Italsofa în parteneriat cu Consiliul Județean Maramureș, care dealtfel ne și propune acest parteneriat și cu care dumneavoastră liberalii sunteți împotrivă. Probabil că sunteți împotriva președintelui Consiliului Județean (n.r.-se adresează consilierilor locali liberali) actualul președinte al PNL Maramureș, Ionel Bogdan și vă invit să votați împotriva lui și să-l dați jos să nu mai fie președintele PNL că înțeleg că nu vă reprezintă (…). Pe lângă faptul că președintele de ședință este membru PNL și nu este prezent la această ședință, lucru rușinos, următoarea ședință va fi miercuri, 21 iulie.”

Ședința, pentru a fi desfășurată în condițiile prevăzute de lege trebuia, să fie condusă de un președinte de ședință, respectiv de consilierul local Mircea Cirț, care a absentat. Acesta a motivat lipsa sa, prin faptul că se afla în Turcia iar zborurile nu au fost conform planificării. Tot alesul a fost cel care a punctat în social media că: ”Deocamdată am scăpat de împovărarea municipiului”.

Domnule Cirț, la ședința de miercurea viitoare nu veți reuși să vă îmbarcați în autobuz?

Din nou alesul local ne arată că nu cunoaște gradul de îndatorare a orașului, cu toate că, în luna mai a.c., în cadrul unei alte ședințe de CL i s-a explicat clar și răspicat faptul că Baia Mare, la ora actuală are un grad de îndatorare de 8,7% (procent afișat pe site-ul Primăriei), datoria maximă putând să se ridice de până la 30% – Pe acest subiect puteți citi AICI-Primarul moral a gafat! Cirț către primarul ales: ”Din acest moment sunteți invitat”.

Trebuie să înțelegem cu toții că bugetul municipiului Baia Mare nu poate suporta proiecte de mare anvergură, iar acestea nu se pot realiza fără bani. Apoi, nu orice proiect poate fi realizat prin fonduri europene spre exemplu.

Dacă ne raportăm la ștrandul municipal, valoarea totală a proiectului cu TVA inclus se ridică la suma de 147.286.042 lei, iar valoarea solicitată pentru finanțare, de această dată, este de 21.400.000 de lei. Pentru platformele îngropate pentru colectarea selectivă a deșeurilor în municipiul Baia Mare au o valoarea totală de 21.420.000 lei cu TVA inclus, iar suma care se solicită este de 12.000.000 lei.

Spicuim din lista de proiecte de hotărâre, care nu se dorește a fi votată de consilierii locali:

1.Ștrand municipal
2.Funcționarea echipelor de la Minaur
3.Extinderea cimitirului Tanatorio Baia Mare
4.Schimbarea stațiilor de autobuz și a coșurilor stradale
5.Reabilitarea malului Săsar
6.Pistă de alergare Câmpia Tineretului
7.Finalizarea blocului aflat în zona Bulevardului Republicii cu Alecsandri
8.Reabilitarea cinematografului DACIA
9.Pasaj: Bulevardul București-zona Clubul Văcarilor, Bulevardul Unirii-zona Italsofa
10.Centru de gestionare a deșeurilor inerte și vegetale
11.Platforme îngropate pentru colectarea selectivă a deșeurilor
...

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!