PNL PSD AUR PSD
Ce boli ne poate aduce o zi cu soare și piscina? - Ziarul de Maramures

Ce boli ne poate aduce o zi cu soare și piscina?

Vară, relaxare, apă … piscina! Cam asa gandim toti cand soarele torid al verii devine chinuitor si simtim nevoia sa ne racorim. Dar stim sa ne alegem cu atentie locurile unde ne scaldam? Extrem de tentante si revigorante, piscinele publice, dar si raurile, lacurile ne pot aduce o serie de probleme de sanatate si pentru a le evita, trebuie sa urmam cateva reguli simple de igiena si comportament.

PNL

La piscina, ca ori de cate ori ne expunem la soare, este obligatoriu sa nu facem plaja intre orele 12 si 17, sa ne protejam pielea cu crema cu factor de protectie solara care se reaplica o data la 2 ore sau ori de cate ori udam pielea.

PSD

Ochelarii de soare si palaria sunt obligatorii, precum si hidratarea corespunzatoare. Daca nu respectam aceste reguli, vor aparea arsurile solare, de la cele mai usoare manifestate cu zone de roseata, usturime, pana la cele mai grave, cu aparitia de bule si flictene. Sa nu uitam si de situatia mai grava care se asociaza cu insolatia si care necesita adresarea de urgenta la medic.

Tot in urma expunerii la soare pot aparea ceea ce, la modul general, sunt cunoscute ca alergii la soare, dar care sunt de fapt o multitudine de afectiuni dermatologice grupate in functie de manifestarile lor clinice si situatiile in care apar. Cine are astfel de manifestari va trebui sa evite expunerea la soare si necesita consult dermatologic cu prescrierea de tratament adecvat.

Mare atentie trebuie sa acordam reactiilor fototoxice si fotoalergice care sunt determinate de o serie de ingrediente active si medicamente care, aplicate local sau ingerate, se activeaza odata cu expunerea la soare si determina o serie de eruptii la nivelul pielii. Aceste reactii pot aparea in urma folosirii parfumurilor, a unor produse cosmetice de ingrijire faciala si corporala, creme cu SPF, dezinfectanti, dar si cand suntem pe tratament medicamentos cu antibiotice, retinoizi, antiinflamatorii nesteroidiene, diuretice, unele anticonceptionale, antiaritmice, antimicotice, vitamina B6 sau unele neuroleptice.

Ideal ar fi sa nu folosim cosmetice noi, netestate, chiar in ziua in care mergem la piscina, ci sa folosim produse verificate si in alte ocazii in care ne-am expus la soare. In cazul tratamentelor cu medicamente fotosensibilizante, amanam iesirile la soare pana la terminarea tratamentului. Daca este tratament cronic, incercam reactia pielii la soare, iar expunerea va fi oricum de scurta durata.

De asemenea, sunt boli dermatologice care se agraveaza in urma expunerii la soare (fotoagravante). Dintre acestea, cele mai intalnite sunt: acneea rozaceea, dermatita seboreica, dermatita atopica, herpes labial, lupus eritematos.

In afara problemelor dermatologice aparute in urma expunerii neadecvate la soare, cand mergem la piscina ne putem alege si cu supriza neplacuta a unor boli infectioase ale pielii, ochilor, urechilor, infectii respiratorii si boli diareice.

Cu cat aglomeratia este mai mare, cu atat creste si riscul.

Chiar daca piscinele au filtre speciale, iar apa este bine tratata cu clor, nu suntem nici pe departe scutiti de pericolul contractarii unor boli transmisibile. Microbii, fungii, parazitii pot supravietui de la cateva ore la cateva zile in apa clorinata. Iar clorul trebuie sa respecte o concentratie anume pentru ca altfel devine iritant sau chiar toxic. Cel mai puternic aliat in acest caz este o igiena personala riguroasa.

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!