În 24 ianuarie 2022 se împlinesc 163 de ani de când a avut loc unirea Principatului Moldovei cu Țara Românească, o etapă strategică și decisivă pentru împlinirea Marii Uniri. Această reușită se leagă de numele marelui Alexandru Ioan Cuza, ales la momentul respectiv domnitor al ambelor principate.
În contextul global actual ar fi mai necesar ca oricând, mai ales pentru conducătorii noștri, dar pentru români în general, să cunoască în amănunt acest moment vital, această adevărată lecție de istorie care stă la baza existenței României de astăzi. O Românie care se află, pentru a câta oară, într-un moment crucial, în care ar fi nevoie mai mult ca oricând, de conducători cum a fost Alexandru Ioan Cuza. Ducem lipsa unor caractere puternice, care să aibă la bază valorile dovedite de cei care au condus țara noastră în trecut. Din păcate, conducătorii noștri de astăzi au preluat doar naționalismul și patriotismul înfocat, manifestat de fațadă, nu și celelalte valori fără de care țara noastră ajunge inevitabil în situații nefavorabile pentru cetățenii și viitorul ei.
Dacă nu ar fi îngrijorător, ar fi chiar amuzant cum, la peste 160 de ani de la Mica Unire, după atâtea etape de dezvoltare și în pofida vremurilor moderne pe care le trăim, astăzi România ar avea nevoie mai mult ca oricând de un conducător cum a fost Alexandru Ioan Cuza! Mândru și puternic în fața tuturor puterilor vremii, un luptător vrednic și de invidiat, care s-a zbătut inclusiv pentru dreptatea socială și răsturnarea privilegiilor, dovedindu-se cel mai potrivit lider al vremii pentru țara noastră. Ar fi și astăzi, cu certitudine!
Înaintașii noștri ne-au oferit adevărate lecții de iubire, patriotism și unitate. Noi ce facem? Ce lăsăm moștenire celor care vin după noi? Avem zeci, sute de nume de mari români care au garantat libertatea și integritatea noastră și a țării, asigurându-și totodată nemurirea. Noi, cei care suntem astăzi la cârma comunităților noastre, la cea a țării, ce lăsăm celor care vor veni după noi? În afară de lecțiile de istorie scrise de alții.
În ultimii ani am devenit țara unde mulți sunt nemulțumiți, dar prea puțini fac ceva concret să ne fie mai bine. Ne rezumăm la a ne striga durerile pe Facebook. Ieșeam în stradă să strigăm „corupția ucide”, dar acum nici măcar atât nu mai facem. Suntem țara unde poporul face revoluție pe Facebook, în timp ce grupurile politice și de interese economice personale și de grup își fac făcutele, iar toată Europa se uită cu îngrijorare înspre noi.
Arătăm spre politicieni cu scârbă, știm noi că „toți sunt corupți, nu mai avem nici o șansă ca țară”. Asta este mentalitatea tristă pe care unii o întrețin, culmea, fix din anumite zone politice. De ce se încearcă dezbinarea românilor? De ce unii se străduiesc din răsputeri să învrăjbească cetățeanul, să îl scoată în stradă când lucrurile nu așa se rezolvă sau, cel puțin, nu așa ar trebui. Asta vrem să lăsăm moștenire memoriei colective despre noi, generația de acum? Sau reușim să învățăm din lecțiile pe care istoria noastră ni le-a dat, multe și diverse.
Luptele politice au brăzdat adânc în români și au creat o prăpastie urâtă. Vom reuși să schimbăm asta? Da! Când vom înțelege că schimbarea stă în fiecare dintre noi, că noi toți suntem români și împreună suntem România, că trebuie să facem ordine în propria ogradă pentru a oferi exemplu celor din jur și vom lupta pentru toți românii, nu doar pentru noi. Atunci, vom avea șansa de a scrie noi file de istorie de care să fie mândri cei care vor veni după noi. Între timp, aducem binemeritatul omagiu acelor bravi români care au făcut eforturi pentru ca noi, astăzi, să putem aniversa 163 de ani de la Mica Unire. Prețuire eternă lor!
Dr. ec. Cătălin Cherecheş,
Primarul Municipiului Baia Mare