În urmă cu aproximativ 3.800 de ani, un seism cu magnitudinea 9,5 şi un tsunami care a provocat valuri cu înălţimi de până la 20 de metri s-au produs în regiunea de coastă a deşertului chilian Atacama, cel mai arid din lume, potrivit unui studiu realizat de cercetători de la Universitatea Chile, informează Reuters și Agerpres.
Autorii studiului, publicat miercuri, afirmă că o coliziune între placa tectonică Nazca şi placa tectonică sud-americană a provocat acel seism deosebit de puternic, urmat de un tsunami cu valuri ce au avut înălţimi cuprinse între 15 şi 20 de metri.
„În mai multe puncte de-a lungul coastei din regiunile Antofagasta şi din nordul statului Chile, în general, există paleo-plaje şi plaje străvechi situate la 4-7 metri deasupra nivelului actual al mării, a căror formare nu poate fi explicată prin schimbările globale ale nivelului mării, ci printr-o ridicare tectonică apărută ca rezultat al unor seisme majore”, a declarat geologul Gabriel Easton, unul dintre autorii studiului.
Gabriel Easton a subliniat faptul că posibilitatea de producere a unui seism urmat de un tsunami cu o astfel de magnitudine ar trebui să fie luată în calcul de procedurile de evaluare a pericolelor şi a riscurilor din nordul statului Chile.
„Ipoteza noastră este că acel eveniment ar fi putut genera o mortalitate foarte înaltă în rândul oamenilor sau ar fi putut, de asemenea, să determine migraţia unui număr important de oameni spre alte teritorii”, a adăugat arheologul Diego Salazar.
Studiul chilian, publicat în revista Science Advances, a avut nevoie de şapte ani pentru a fi finalizat şi doreşte să determine frecvenţa cu care astfel de dezastre s-au produs în această regiune în perioade străvechi.
Chile, care se află în aşa-numitul Cerc de Foc al Pacificului, o zonă activă seismic din Oceanul Pacific în care se întâlnesc mai multe plăci ale scoarţei terestre, are un lung istoric de seisme mortale. În 2010, un cutremur cu magnitudinea 8,8 a provocat un tsunami devastator, care a ucis sute de oameni în oraşele situate pe coasta sudică chiliană.