PNL PSD AUR PSD
Acțiune de repopulare cu păstrăv a apelor de munte din localitatea Baia Sprie - Ziarul de Maramures

Acțiune de repopulare cu păstrăv a apelor de munte din localitatea Baia Sprie

Un articol din ziarul Universul din data de 27 martie 1935 ne spune despre primele inițiative de înființa pescării în zona Baia Sprie și dorința de a repopula apele din vecinătate:

PNL

O pescărie de păstrăvi în Nordul Ardealului. De mult se simţea nevoia unei pescării în apele muntoase din jurul Băii Mari. Aceasta cu atât mai mult că prin noile sisteme de flotație și mai ales prin acidul sulfuric ce se varsă în râul Săsar, afluent al Someșului, a dispărut toată fauna piscicolă de la Baia Mare în jos. Afluenții râului Săsar ce isvorăsc din munții ce înconjoară această regiune mai păstrează păstrăvi roșii „truta fario” însă numai ca o faimă veche, păstrăvul românesc, frumos colorat cu pete pe porțiunea de la Baia Mare în sus.

PSD

Dr. ing. Anderco, „un mare animator ai turismului din Baia Mare şi jur, împreună cu d-nii, înv. Alexandrescu şi Alboiu din Baia Sprie, au luat frumoasa iniţiativa să formeze două pescării de păstrăvi una la Baia Sprie şi alta la Valea Neagră. Scopul acestor păstrăvării nu este comercial, ci pur și simplu pentru repopularea râurilor propi pentru păstrăv.

În incubatoare se cresc două feluri de icre. Icre pentru întărirea păstrăvului românesc ­ Trata Faldo, şi Salmo Irideus, păstrăv american propice bazinurilor inferioare. Ambele soiuri de păstrăvi se vor cultiva pentru afluenţii ce isvorâsc din Gutâi. Aceste iniţiative au fost bine primite de întreaga opinie, mai ales când s’au găsit faţa faptului împlinit.” (informații oferite de istoricul local Muntean Gheorghe)

”Joi, 19 mai 2022, după o foarte lungă perioadă în care nimeni nu s-a îngrijit de menținerea faunei piscicole, am luat inițiativa de a popula Valea Chiuzbăii, Râul Săsar, Valea Limpedea și Lacul Bodi cu păstrăv în speranța că eforturile noastre vor invigora viața acvatică din râurile și lacurile noastre de munte. Am fost încurajați și de reapariția rațelor sălbatice, semn că apele sunt propice supraviețuirii peştilor, păsărilor şi a altor specii”, a punctat administrația locală băiespriană.

Inițiativa primarului Sebastian Alin Bîrda s-a concretizat printr-o colaborare de succes cu Direcția Silvică Maramureş prin Ocolul Silvic Baia Sprie și Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură. Menținerea unui mediu natural sănătos și viu este prioritatea iubitorilor de natură și a instituțiilor care trebuie să deruleze astfel de acțiuni ori de câte ori e nevoie.

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!