Sindicatul Român al Jurnaliștilor-Filiala MediaSind Maramureș a luat astăzi act de REGULAMENTUL elaborat de Spitalul Județean ”Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare și ulterior transmis jurnaliștilor locali și naționali.
Aducem în atenția opiniei publice și a colegilor din presa locală și națională faptul că prin impunerea acestui REGULAMENT, activitatea profesională a jurnaliștilor din Maramureș, care au solicitat acreditarea pe lângă unitatea medicală, a fost încălcată flagrant nefiind respectată Legea 544/2001, Legea 52/2003, dar și art. 30 și 31 din Constituția României (foto-REGULAMENT).
Pe acestă cale, solicităm Ministerului Sănătății să intervină în medierea conflictului dintre jurnaliști și unitatea medicală în vederea respectării legilor și a Constituției României.
MediaSind Maramureș consideră că REGULAMENTUL este unul abuziv care îngrădește munca jurnaliștilor atunci când aceștia trebuie să culeagă informații de interes public din Spitalul Județean ”Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare. Din informațiile noastre, Regulamentul nu a fost supus dezbaterii în CA-ul unității medicale, ci a fost aprobat doar de Consiliul Director. Mai mult, jurnaliștii nu au fost consultați în vederea elaborării acestuia așa cum cer prevederile și normele europene. Considerăm că noi, cei din breasla jurnaliștilor, ne cunoaștem bine meseria și Codul Deontologic și nu credem că ar fi necesar să ne impună angajații unui spital cum să ne practicăm activitatea media.
Din Regulamentul respectiv ne-a atras atenția în mod deosebit cerințele pentru acreditarea jurnaliștilor, dar și cerința care face referire la retragerea acreditării dacă nu este respectat acest Regulament în contextul în care Art. 18/L 544/2001 este cât se poate de clar referitor la renunțarea colaborării cu un anumit jurnalist. Apoi, referitor la acreditarea provizorie și din ceea ce este stipulat tot în L 544/2001 precizăm că nu există o astfel de reglementare. Ba mai mult, în Regulamentul abuziv, la Art. 17 se menționează că obținerea unei acreditări provizorii se solicit cu 24 de ore înainte de evenimentul pentru care se cere acreditarea. Adică, dacă omul de presă nu este acreditat și de la etajul 5 al spitalului se aruncă un pacient în gol, jurnalistul va putea face investigația doar după 24 de ore, căci așa spune Regulamentul… Art. 22, 23, 24 și 25 sunt de domeniul absurdului.
Și ca să înțelegeți mai bine despre ce este vorba, vă prezentăm două exemple, individualizate.
Exemplul 1: Dacă jurnalistul are o problemă sau derulează o investigație pe timp de noapte și merge la UPU și aici constată că are loc o altercație între un paznic și un aparținător, nu are voie să fotografieze, să filmez sau să culeagă informații pentru că, conform REGULAMENTULUI, trebuie să aștepte să se facă dimineață pentru ca managerul să răspundă la telefon și să-i dea acordul pentru a filma, fotografia etc, adică după ce nu mai există evenimentul.
Exemplul 2: Apoi, dacă jurnalistul are o sesizare de la un pacient sau aparținător, nu poate suna medicul pentru a-i lua un punct de vedere deoarece conform aceluiași regulament, trebuie să contactez telefonic managerul pentru acordul. Cu alte cuvinte, dacă știrea este convenabilă pentru conducerea instituției primește acordul, iar dacă nu este pe placum managerului, jurnalistul este împiedicat să-și exercite meseria.
Apoi, dacă merge la spital în calitate de jurnalist pentru culegerea de informații acesta nu se poate deplasa decât în spațiile destinate presei, că așa spune Art. 22 din Regulament, eventual într-un țarc special amenajat pentru formatorii de opinie.
MediaSind Maramureș consideră că acest REGULAMENT este ABUZIV și NELEGAL și pe acestă cale solicită Spitalului Județean ”Dr. Constantin Opriș” retragerea lui imediată. Considerăm că este un afront adus jurnaliștilor. Totodată solicităm autorităților județene și naționale să se autosesizeze în acest caz.
Sindicatul Român al Jurnaliștilor-Filiala MediaSind Maramureș
Anamaria Avram, Presedinte
Adi Rusu, Vicepresedinte