Radu Trufan, vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș a declarat pentru ziaruldemaramureș.ro că și al treilea refugiu montan din zona Cavnic este aproape gata. Astfel, la nivelul județului Maramureș există trei adăposturi pentru persoanele care fac drumeții montane la pas. Refugiile sunt în următoarele zone: Creasta Cocoșului, Moisei și Cavnic.
Și pentru că numărul turiștilor este în creștere de la an la an, vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș, Radu Trufan a decis să extindă proiectul respectiv, să mărească numărul locațiilor unde turiștii pot să găsească adăpost. Astfel, patru primării din județ vor primi finanțare pentru construirea de refugii montane.
Radu Trufan, vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș (USR): ”A crescut numărul persoanelor care practică turismul la pas cu 20% de la un an la altul, statistic vorbind. Pe munte vremea este imprevizibilă și pentru siguranța turiștilor sunt necesare aceste refugii montane. În caz de necesitate iubitorii traseelor montane se pot adăposti, până trece spre exemplu furtuna sau până când ajung la ei salvamontiștii ca să-i preia din zona cu probleme. Lucrăm la trei astfel de puncte, două sunt deja finalizate respectiv, refugiul de la Creasta Cocoșului și cel din Moisei, iar cel de la Cavnic este aproape gata. Pe viitor ne gândim să finanțăm primăriile din județ pentru construirea acestor refugii după modelul implementat de Consiliul Județean Maramureș. Pentru acest an, intenționăm să rulăm proiectul și în zona Repedea, Poienile de Sub Munte, Băiuț, Groșii Țibleșului și probabil la Băița în zona Ulmoasa.”
Radu Trufan a anunțat public că refugiile montane vor fi supravegheate video pentru a nu fi vandalizate așa cum s-a întâmplat și cu cel de la Creasta Cocoșului.
Radu Trufan, vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș (USR): ”Aceste refugii vor fi supravegheate video. Am luat această decizie ca o măsură de prevenire a vandalizării acestor refugii. Nu vă ascund faptul că, în primele săptămâni de la darea în folosință a celui de la Creasta Cocoșului și-au făcut apariția anumiți cetățeni care se ocupă cu colectarea de afine și alte fructe de pădure care s-au adăpostit acolo. Nu e nicio problemă, însă dacă se adăpostesc în refugii trebuie să lase curat după ce pleacă din aceste puncte. Am găsit cutii de bere, mucuri de țigară, urme de țigară stinsă de podeaua care este din lemn și alte mizerii. Funcționalitatea acestor refugii nu este pentru adăpostirea temporară a culegătorilor de fructe de pădure. Aceste puncte ajută turiștii să se adăpostească de intemperii spre exemplu, iar cei care au nevoie de un astfel de adăpost trebuie să-l găsescă curat. Prin urmare rog cetățenii să protejeze refugiile și să le lase curate după ce le-au folosit.”
Un alt motiv pentru care vor fi puse aceste camere de supraveghere este acela de a surprinde fauna din zona acestor puncte montane.
”Cu siguranță camerele vor înregistra imagini spectaculoase pe care le vom reda și publicului larg”, a completat informațiile Radu Trufan.
Acest proiect vine în sprijinul turiștilor și este implementat de administrația județeană sub atenta monitorizare a vicepreședintelui Radu Trufan.
Alte detalii in VIDEO și FOTO- jos