În ultima perioadă tot mai multe personalități importante, chiar din Statele Unite ale Americii, devoalează adevărul privind expansiunea și acțiunile din prezent ale NATO, legate în opinia lor, de tendința obsesiv-compulsivă de hegemonie a SUA, goana după resurse naturale și acaparare de noi piețe de desfacere.
Conform profesorului Jeffry Sachs de la Universitatea Columbia, un economist american și analist de politici publice renumit în întreaga lume, specialist consultat de marile guverne în adoptarea strategiilor de țară, SUA se îndreaptă spre un dezastru economic și social, care agravează situația precară a țării a cărei datorie externă a depășit 34 de trilioane de dolari, în condițiile în care bugetul american pe 2024 este de 1,2 trilioane de dolari.
Profesorul Sachs vorbește despre erorile administrației Biden care s-a implicat prin NATO, dar și direct, în susținerea unui război care vizează în mod clar slăbirea Rusiei ca putere mondială. Căci pentru SUA, spune analistul american, Rusia constituie un ghimpe în coastă, încă din perioada de după al doilea război mondial. ”Ce căutăm prin implicarea în acest război?” întreabă Jeffrey Sachs, în condițiile în care cel mai important competitor al Statelor Unite pe plan mondial nu este Rusia ci, în mod evident, China. Onorabilul profesor american a menționat în ultimul interviu din 2024, că SUA, în special prin administrația Biden, a încălcat tratatele internaționale semnate cu Rusia după 1990, prin care se angajau, în absența pericolului comunist dispărut, să nu extindă NATO către estul Europei.
Ei bine, pentru a putea stăpânii militar Europa, Statele Unite au continuat, prin valuri succesive, să extindă NATO către granițele fostei Uniuni Sovietice, ultimul demers aberant fiind menționarea, la Summitul de la București din 2008, a intenției primirii Ucrainei în Tratatul Nord Atlantic. ”Are America cu adevărat nevoie de Ucraina? În ce context și cu ce scop date fiind evidențele despre corupția din fosta republică sovietică?” continuă să întrebe profesorul Sachs, concluzia fiind aceea că înainte de a se întoarce pentru a se răfui cu China, SUA vrea să slăbească Rusia și să o determine să-și piardă statutul de putere mondială. Într-o ultimă încercare logică și de bun simț, analistul american mai întreabă: ” Oare suntem conștienți că America folosește UE ca instrument, slăbind-o economic și social, în mod intenționat, Europa fiind unul dintre principalii concurenți ai SUA de pe piața comercială a lumii? Ce lider lucid crede că poate învinge Rusia, o țară având 1600 de focoase nucleare?”
În fapt, după invazia Ucrainei în februarie 2022, Aliații au consolidat grupurile de luptă existente în flancul estic și au convenit să înființeze încă patru grupuri de luptă multinaționale în Bulgaria, Ungaria, România și Slovacia. Această măsură a dublat efectiv numărul de trupe la sol și a extins prezența NATO, de la Marea Baltică în nord, până la Marea Neagră în sud, generând astfel un arc de presiune asupra Rusiei.
România beneficiază, în prezent, de sprijinul a circa 5000 de militari străini detașați în cadrul Grupului de Luptă al NATO, al detașamentelor americane dislocate în țara noastră, al comandamentelor NATO locate aici, precum și al unor exerciții comune și al misiunii de poliție aeriană.
Întrebarea firească este cine și cât plătește pentru staționarea trupelor străine în România? Ei bine, conform poziției exprimate recent de NATO, fiecare țară membră suportă salariile, diurnele și chiriile militarilor săi, sarcina României fiind de a pune la dispoziție, prin grija MApN, a serviciile de sprijin necesare, urmând ca națiunea dislocată pe teritoriul nostru să ramburseze costurile înregistrate.Când, nu se spune?
Știți câte baze militare are SUA în lume? Peste 750, amplasate în 80 de țări, 9 dintre ele fiind în România, baze care conform datelor furnizate de MApN, găzduiesc 5000 de militari străini. Dacă costurile estimate cu un singur militar NATO sunt de 1000 euro pe zi, socotiți cât costa cei 74.000 de militari americani aflați în Europa. Iar investițiile de sute de milioane de dolari făcute de americani în România, pentru modernizarea bazelor militare ocupate de aceștia (la baza Kogalniceanu sunt 4000 de americani), au un scop clar dar nemenționat public, acela de a controla țările membre NATO, grupate sub umbrela ipotetică a celei mai mari democrații din lume.
În acest context, următoarele întrebări firești sunt: Ce țară membră NATO a amenințat Rusia prin acțiunile sale începute în 2014, prin anexarea Crimeei? A cui industrie de armament, cu standard unic NATO, profită de pe urma conflagrației din Ucraina și înarmarea aliaților? Cui folosește migrarea către Europa de Vest, deja sufocată de emigranții din Orientul Mijlociu, a 10 milioane de ucrainieni care au fugit de înrolare și război? Cine și cum profită de spargerea pieței gazului metan, prăbușirea prețului cerealelor și altor bunuri, exportate forțat de Ucraina?
Nu trebuie să fii savant, nici analist politic să constați că ultimii 2 ani de conflict militar din Europa, veniți nu întâmplător dupa alți doi ani de pandemie severă, urmează să ducă Europa la o stare de haos politic și social, de natură a justifica invazia continentului de armata americană. Dacă mai adăugăm și scandalurile de corupție de la vârful instituțiilor europene, mișcările de rebeliune civică din țările UE, ascensiunea dreptei și a extremismului naționalist, există toate șansele ca viitorul să anuleze toate realizările ultimelor trei generații care au dus la prosperitatea continentului.
Profesorul Sachs spune că unica soluție este negocierea unui armistițiu imediat. Dar oare va vrea administrația senilului Biden, să renunțe la a mai fii primadona băgăcioasă a lumii, cea care consideră că poate și are dreptul să conducă lumea? Sper ca CSAT-ul să nu cedeze la solicitarea Ucrainei și a NATO să permită plecarea avioanelor de luptă militare ucrainiene de pe bazele din România. Căci asta ar însemna intrarea în starea de cobeligeranță și război cu Rusia!
”Vom sprijini NATO chiar dacă se va opune hotărârii noastre.” (Victor Martin)
Somogyi Attila