Cercetătorii au reconstituit cele mai vechi genomuri umane din Africa de Sud, de la doi oameni care au trăit în urmă cu aproximativ 10.000 de ani, ceea ce oferă informaţii noi referitoare la istoria demografică a regiunii, a declarat duminică o reprezentantă a autorilor studiului, transmit AFP și Agerpres.
Secvenţele genetice provin de la un bărbat şi o femeie ale căror rămăşiţe au fost descoperite în adăpostul rupestru de la Oakhurst, în apropierea oraşului costier George (sud), a declarat profesoara Victoria Gibbon, care predă antropologia biologică la Universitatea din Cape Town (UCT).
Acestea se numără printre cele 13 secvenţe reconstituite provenind de la oameni ale căror rămăşiţe au fost găsite în acest adăpost şi care au trăit în urmă cu 1.300 până la 10.000 de ani.
Înaintea acestor descoperiri, cele mai vechi genomuri reconstituite din regiune datau din urmă cu aproximativ 2.000 de ani.
Studiul despre Oakhurst dezvăluie, într-un mod surprinzător, faptul că cele mai vechi genomuri erau similare din punct de vedere genetic cu cele ale populaţiilor San şi Khoekhoe care trăiesc în prezent în aceeaşi regiune, a explicat UCT într-un comunicat.
„Studii similare realizate în Europa au dezvăluit o istorie a schimbărilor genetice la scară largă datorate deplasărilor umane din ultimii 10.000 de ani”, a declarat în comunicat autorul principal al studiului, Joscha Gretzinger.
„Aceste noi rezultate din Africa de Sud sunt foarte diferite şi sugerează o lungă istorie de stabilitate genetică relativă”, a precizat Gretzinger, cercetător la Institutul Max Planck pentru Antropologie Evolutivă din Leipzig, Germania.
Datele ADN actuale arată că această …DETALII AICI