ACTUALIZARE-Baia Mare: AUR face capital de imagine prin proteste organizate și neautorizate. Ce fac autoritățile? Jandarmeria Maramureș-primele măsuri dispuse

În plină pandemie AUR s-a gândit să mai facă ceva capital de imagine dacă tot nu stă prea bine la capitolul oameni ”doxați”. Au exploatat bine subiectul anti-covid și au profitat la maximum de cei care nu cred în SARS-CoV-2.

Duminică după-masa au lansat pe rețeaua de socializare Facebook o ”invitație” care anunța cu mare tam-tam protestul de luni, de la ora 17.00, din fața Prefecturilor din țară. Apariția în live-uri și diferite videouri a liderilor de la AUR am văzut-o cu toții. Și-au asumat organizarea manifestării stradale, în plină pandemie. Deci nu a fost un protest spontan.

Acum, un scurt telefon dat ieri dimineață, ne-a confirmat ceea ce bănuiam. Protestul din Baia Mare nu era autorizat…Un partid parlamentar, organizează un protest ilegal… Este un exemplu de bune practici pentru noi toți?

Din păcate, zeci de băimăreni au participat la protestul de ieri. Scoși din locuințele lor de starea de suprasaturație, din dorința de libertate, din neacceptarea existenței acestui virus, încurajați și învrăjbiți de acești politicieni. Un lucru bun care ne-a atras atenția a fost faptul că o parte din participanți au purtat totuși masca de protecție.

Chiar și așa, cei de la AUR, în plină pandemie, prin manipularea slăbiciunilor oamenilor, au expus mulți cetățeni, copii și adolescenți în fața infectării cu SARS-CoV-2, inclusiv trecătorii, care nu au fost părtași acestui tip de manifest stradal. Sunt responsabili? Noi considerăm că nu le pasă. Goana după afirmare, impunere, prin alte metode decât cele care țin de intelect și muncă asiduă în Parlament au prins într-o oarecare măsură. Au vrut să fie o voce a națiunii… Cu ce risc? A contat?

Autoritățile i-au însoțit, așa cum era firesc. Măsuri?

Ce atitudine are acum Direcția de Sănătate Publică Maramureș vis-a-vis de ce s-a întâmplat în Baia Mare? A sunat dir. Rareș Pop la Jandarmeria Maramureș pentru a discuta despre ”capodopera de AUR”? Dar Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Maramureș, ce a făcut pentru a limita infectarea cu SARS-CoV-2 în rândul protestatarilor?

Dacă bine ne amintim, în weekendu-l trecut, a avut loc mai multe acțiuni de informare a cetățenilor cărora li s-a adus la cunoștință faptul că este obligatoriu să poarte masca în spațiile publice 24 din 24 de ore. La aceste acțiuni au participat reprezentanți din cadrul CJSU Maramureș, Poliția Maramureș, Jandarmeria Maramureș și ISU Maramureș. Cum e…cu acțiunea de informare? Permiteți proteste neautorizate în plină pandemie, fără mască, în grup de zeci de persoane plus instigarea de-a ieși în stradă? Care sunt măsurile pe care le luați? Acum doar o instituție e responsabilă? Cooperarea între autorități nu mai există? E sau nu e infracțiunea de zădărnicire a combaterii bolilor? Alo, Parchetu? Sunteți?

Pe această cale solicităm autorităților competente, dar și celor care colaborează pentru limitarea infectării cu SARS-CoV-2, să mai coopereze încă o dată și să se autosesizeze în acest caz. Să ia măsuri pentru că altfel cu toții vom crede că informările și amenzile voastre sunt mare fâs și de fapt nu trebuie să le respectăm pentru că așa cum organizatorii și participanții la protestul organizat și neautorizat de ieri nu au fost sancționați, nici noi nu vom fi. Căci, deh…nu promovați discriminarea, nu?

PS Dacă am auzit de nenumărate ori de la o persoană autorizată că noi, jurnaliștii, riscăm să fim interogați și cercetați de Parchet pentru că prezentăm public cazurile de infectare cu SARS-CoV-2, acum, cum e? Dar cu minorii și adolescenții care au participat, cum e?

ACTUALIZARE ora 09.10-Jandarmeria Maramureș

Jandarmeria Maramureș a transmis redacției Ziarul de Maramureș primele măsuri pe care le-a luat în urma protestului organizat și neautorizat, de ieri. Vă redăm mai jos informațiile furnizate.

Jandarmeria Maramureș: ”Conform prevederilor legale, Jandarmeria are obligația de a asigura măsurile de ordine publică cu ocazia manifestărilor la care participă public numeros, indiferent de natura acestora, pentru a asigura protecția participanților și a celorlalți cetățeni și pentru a preveni și combate fapte antisociale de natură să tulbure ordinea și liniștea publică. Efective din cadrul Jandarmeriei Maramureș au fost mobilizate în vederea asigurării condițiilor de siguranță pentru exercitarea dreptului constituțional la liberă exprimare și au monitorizat permanent respectarea de către participanți a prevederilor legale în vigoare cu privire la măsurile dispuse în contextul prevenirii și combaterii răspândirii COVID 19. De asemenea, echipele de dialog ale Jandarmeriei Maramureș le-au comunicat participanților prevederile legale în vigoare, precum și consecințele nerespectării acestora. Protestul s-a încheiat în jurul orei 20.00, fără evenimente majore. Au fost aplicate 12 sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea prevederilor Legii 55/ 2020, Legii 60/1991  și Legii 61/1991, în valoare totală de peste 5.000 lei.”

Conform solicitării făcute, prin intermediul acestui articol, cerem Direcției de Sănătate Publică Maramureș și CJSU Maramureș să ne transmită măsurile pe care le-au dispus cu privire la protestul de ieri, dat fiind faptul că, doar cele două instituții sunt factori decidenți care coordonează și hotărăsc tot ce ține de pandemia cu SARS-CoV-2. Așa a transmis șeful DSP Maramureș și vocea CJSU Maramureș din martie încoace, că sunt singurii, că deciziile sunt ale lor, că doar ei pot comunica și hotărâ despre tot ceea ce se petrece legat de noul coronavirus. Să vedem după un astfel de protest anti-covid cum se implică.

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!