AGA a ADIGIDM a votat tarifele și taxele distincte pentru cele 31 de UAT-uri din Zona 1 de colectare. În baza acestora, fiecare CL are posibilitatea ca în 30 de zile să recalculeze și să voteze taxa de salubrizare pentru populație.
ADIGIDM a trimis către fiecare primărie o formulă de calcul pentru taxa de salubrizare, care ține cont, potrivit legii, de veniturile încasate de operator din valorificarea reciclabilelor și de sumele primite de primării, de la OIREP, pentru ambalaje. Sumele din cele două surse de venit se scad din taxa de salubrizare.Astfel, cetățenii vor avea o taxă de salubrizare în acord cu gradul de colectare selectivă din orașul sau comuna în care locuiesc și cu gradul de generare.
Potrivit estimărilor făcute de ADIGIDM se observă diferențe foarte mari între deducerile de care vor beneficia cetățenii din diverse UAT-uri. De exemplu, în Baia Mare, unde gradul de colectare selectivă este de doar 8%, deducerea veniturilor din reciclabile în taxa de salubrizare este de 0,81 de lei/persoană/lună. De 3,6 ori mai mică decât în Groși, unde deducerea din taxa de salubrizare este de 2,95 lei/persoană/lună.
Impactul veniturilor din reciclabile în taxa de salubrizare în diverse localități:
Baia Sprie – 1,01 lei/pers/lună
Tăuții Măgherăuș – 2,19 lei/pers/lună
Recea – 2,56 lei/pers/lună
Copalnic Mănăștur – 0,68 lei/pers/lună
Coaș – 2,11 lei/pers/lună
Bicaz – 0,75 lei/pers/lună
Cavnic – 0,16 lei/pers/lună
Tot în baza tarifelor distincte aprobate de AGA, Consiliile Locale sunt obligate să stabilească o taxă pentru cei care nu colectează selectiv de 2 ori mai mare decât valoarea taxei de salubrizare.
Concluzie, ADI Deșeuri Maramureș: Cu cât există mai multă conștiintă și implicare la cetățenii dintr-un oraș sau o comună să colecteze selectiv deșeurile, cu atât valoarea taxei de salubrizare va fi mai mică.