Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

SFARA
CJ MM. Schimb de experiență interregional pe tema risipei alimentare, în cadrul proiectului CIBUS - Ziarul de Maramures

Breaking News

CJ MM. Schimb de experiență interregional pe tema risipei alimentare, în cadrul proiectului CIBUS

Partenerii proiectului CIBUS și reprezentanți ai factorilor interesați din domeniul risipei și deșeurilor alimentare s-au reunit la Hämeenlinna, în Finlanda, în perioada 28-29 ianuarie 2025, pentru a doua întâlnire interregională a proiectului CIBUS. Tema evenimentului a fost ”Inovarea, ca factor de prevenire și reducere a pierderilor și risipei alimentare”.

Din partea județului Maramureș, la întâlnirea CIBUS participat membri ai echipei de proiect din cadrul Consiliului Județean Maramureș și un reprezentant al Băncii pentru Alimente Maramureș.

SFARA

În prima zi, participanții s-au familiarizat cu provocările și inovațiile legate de pierderea și risipa alimentară în cele 8 regiuni partenere. Cu acest prilej, au fost identificate bune practici cu potențial de transfer și adaptare pentru îmbunătățirea politicilor regionale și s-a analizat modul în care acestea promovează recomandările Platformei UE privind pierderile și risipa alimentară.

Pe lângă examinarea situației în acest domeniu din toate cele opt regiuni partenere, întâlnirea s-a axat și pe explorarea unor exemple de succes din regiunea gazdă Kanta-Häme.

Consiliul Regional din Häme a prezentat modul în care economia circulară și sistemul alimentar durabil sunt parte integrantă a planurilor strategice ale regiunii. Pentru a ilustra punerea în practică a abordării circulare în domeniul alimentar, gazdele au prezentat două proiecte de dezvoltare de la Universitatea de Științe Aplicate Häme (HAMK): Dezvoltare accelerată prin inovații alimentare bazate pe plante și Dialogul alimentar local – hrană locală durabilă pentru magazine și consumatori.

În plus, participanții au aflat despre alte două proiecte Interreg Europe implementate de parteneri din regiunea Kanta-Häme și au descoperit potențialul de sinergie al proiectului CIBUS cu acestea. Proiectele prezentate au fost: CITISYSTEM – Sprijinirea orașelor în schimbarea sistemică durabilă bazată pe abordare bio și FISSH – Sprijin și ajutor pentru IMM-uri din industria alimentară.

A doua zi a fost dedicată prezentării unor soluții inovatoare privind măsuri de prevenire și reducere a pierderilor alimentare din regiunea Kanta-Häme. Optimus Food a prezentat modul în care comercianții de alimente cu amănuntul pot reduce risipa de alimente prin aplicarea gândirii lean, care se concentrează pe eliminarea risipei și creșterea eficienței, pentru a adăuga plus valoare. Sesiunea a inclus o vizită la un magazin alimentar din apropiere unde a fost demonstrată practic metoda de gestionare a stocurilor și de diminuare a pierderilor și risipei alimentare. Un alt exemplu de colaborare locală a fost cel al fabricii de bere OlutMylly, care a prezentat experiențe inovative de utilizare a unor produse alimentare atipice pentru crearea de noi produse, cum ar fi berea de castraveți.

Întâlnirea interregională a partenerilor proiectului CIBUS s-a încheiat cu un tur la noul centru de educație și cercetare Smart & Bio al HAMK, subliniind rolul cercetării în promovarea economiei circulare. Clădirea dispune de facilități moderne de laborator și de cercetare care vor dezvolta soluții și aplicații inteligente multidisciplinare pentru a promova tranziția verde.

CIBUS este un proiect implementat de Consiliul Județean Maramureș prin Serviciul Diasporă și Relații Internaționale din cadrul Direcției Finanțare, Turism și Relații Publice. Mai multe informații despre acest proiect se vor găsi la linkul: www.interregeurope.eu/cibus.

Consiliul Județean Maramureș implementează în prezent 3 proiecte finanțate prin Programul Interreg Europe 2021-2027, respectiv proiectul „SIRM – Integrarea Socio-Economică a Refugiaților și Migranților”, finanțat prin apelul 1, precum și proiectele finanțate prin apelul 2, și proiectul ”OpenRegioCulture – Co-crearea unui climat de accesibilitate la resursele culturale pentru persoanele cu nevoi speciale” și ”CIBUS – Reducerea pierderilor și risipei de alimente în Europa”.

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!