Consiliul Județean Maramureș a fost reprezentat la seminarul „Tendințe demografice în Regiunea de Nord-Vest”, derulat de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, în colaborare cu Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest, la Cluj-Napoca, în data de 19 noiembrie 2024.
Evenimentul a fost organizat cu prilejul misiunii de documentare a Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) în cadrul proiectului „Helping Regions Adapt to Demographic Change” – „Sprijinirea regiunilor să se adapteze la schimbările demografice”, finanțat de Comisia Europeană.
Prin acest proiect, OCDE își propune să dezvolte soluții specifice și trans-sectoriale pentru 10 regiuni din UE afectate semnificativ de scăderea populației, regiunea de Nord-Vest fiind singura regiune din România inclusă în grupul țintă. Scopul este crearea de politici care să promoveze utilizarea eficientă a terenurilor, furnizarea adecvată a serviciilor publice, stabilitatea economică, incluziunea și solidaritatea inter-generațională.
În cadrul seminarului de la Cluj-Napoca au fost împărtășite rezultatele preliminare ale analizei situației demografice de la nivelul regiunii de Nord-Vest și din cele 6 județe componente, comparativ cu situația la nivel național și european. Județul Maramureș și județul Sălaj se situează printre zonele care înregistrează cea mai ridicată rată de declin al populației, atât din punct de vedere al declinului natural, cât și din cauza migrației.
Împreună cu reprezentanți ai autorităților și instituțiilor publice de la nivel județean și local din Maramureș, Sălaj, Bistrița-Năsăud, Bihor, Satu Mare și Cluj, experții proiectului OCDE au analizat acuratețea și relevanța datelor și au discutat despre politici și soluții care să îmbunătățească situația demografică, inclusiv pentru încurajarea revenirii acasă a diasporei. Propunerile se axează pe îmbunătățirea accesului și calității serviciilor publice, în special educație, sănătate și transport, motivarea și cointeresarea îndeosebi a tinerilor, asigurarea de facilități locative, educaționale și antreprenoriale la nivel local, crearea de locuri de muncă, îmbunătățirea și adaptarea competențelor la tendințele actuale ale pieței muncii, precum și acordarea de stimulente locale pentru dezvoltarea de noi afaceri.
Pentru a veni în întâmpinarea provocărilor cu care se confruntă diferitele comunități din regiunea Nord Vest în contextul schimbărilor demografice, soluțiile propuse prin proiectul OCDE vor lua în considerare analizele realizate la nivel regional, precum și bunele practici identificate în cele 10 regiuni țintă ale proiectului.
Reprezentanții ADR NV au subliniat importanța proiectului „Helping Regions Adapt to Demographic Change” – ”Sprijinirea regiunilor să se adapteze la schimbările demografice”, ale căror rezultate și analize vor putea contribui la proiectarea noilor programe de finanțare din cadrul viitoarei etape de dezvoltare a Uniunii Europene. De asemenea, participanții la seminar au apreciat utilitatea și relevanța datelor privind situația actuală a schimbărilor demografice de la nivel regional și județean, rezultatele acestui proiect reprezentând o bază solidă de documentare pentru activități și proiecte viitoare privind îmbunătățirea situației demografice și a serviciilor publice.