Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

DSP Maramureș: Ce trebuie să știm despre ciupercile necomestibile... - Ziarul de Maramures

DSP Maramureș: Ce trebuie să știm despre ciupercile necomestibile…

Ciupercile au o valoare nutritivă ridicată motiv pentru care au fost consumate din cele mai vechi timpuri. Pe lângă ciupercile comestibile se cunosc şi cel puţin 50 de specii toxice, maximul de incidenţă al intoxicaţiilor înregistrându-se în perioada iulie – septembrie, precizează Direcția de Sănătate Publică (DSP) Maramureș.

În general, intoxicaţiile cu ciuperci se caracterizează prin:

– tulburări digestive: greţuri, vărsături, epigastralgii (dureri de stomac), diaree, hepatită acută toxică şi insuficienţă hepatică ;
– tulburări neurosenzoriale: mioză (micşorarea pupilelor) sau midriază (dilatarea pupilelor), agitaţie, dezorientare temporo-spaţială, confuzie, delir, halucinaţii vizuale şi auditive, convulsii, comă;
– tulburări cardiovasculare: bradicardie sau tahicardie, hipotensiune arterială sau hipertensiune arterială;
– tulburări hidroelectrolitice, cu risc de deshidratare severă la copii şi vârstnici;
– tulburări renale: insuficienţă renală funcţională şi/sau organică;
– simptome generale: frisoane, febră, transpiraţii, uscăciunea mucoaselor sau dimpotrivă hipersecreţie salivară şi renală.

Gravitatea intoxicaţiilor cu ciuperci este dată în special de insuficienţa hepatică fulminantă şi insuficienţa renală care duc frecvent la deces. Prezentarea de urgenţă la medic este obligatorie în cazul apariţiei simptomelor menţionate, ţinându-se cont că apariţia simptomelor la interval mai mare de 6 ore de la consum are prognostic grav, iar tulburările digestive frecvent prezente, au consecinţe mai importante la copilul mic şi vârstnic.

DSP Maramureș recomandă culegătorilor şi consumatorilor de ciuperci:

– să culeagă numai acele ciuperci pe care le cunosc ca fiind comestibile, exemplarele tinere, cărnoase, complet deschise;
– să culeagă ciupercile doar în vase solide: coşuri, găleţi, vase de plastic, deoarece în sacoşe, genţi, pungi se strivesc şi se strică foarte repede;

– să evite cumpărarea ciupercilor de la vânzătorii ambulanţi din pieţe, locuri de agrement, păduri, parcări, marginea şoselelor, dacă aceştia nu posedă certificat fitosanitar;
– să nu consume ciupercile moi, cu gust şi miros neplăcut, sau culese cu câteva zile în urmă;
– să nu consume ciupercile incomplet preparate termic (fripte) sau crude;
– fiind alimente indigeste, să nu le folosească în alimentaţia copiilor.

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!