În contextul creșterii numărului de focare de PMR (25 focare în Tulcea, 2 focare în Constanța și 1 focar în Timiș) DSVSA MM dorește să sensibilizeze pe această cale toți crescătorii de ovine și caprine, pentru a se aplica toate măsurile necesare în scopul limitarii difuzării bolii.
Circulația neconformă a animalelor și a mijloacelor de transport destinate acestora, pot constitui verigă esențială în difuzarea bolii. De aceea DSVSA MM sfătuiește toți crescătorii de ovine/caprine să consulte medicul veterinar de circumscripție înainte de a angaja orice tranzacție cu animale din speciile mai sus nominalizate. Importanța rezidă și din faptul că se instituie zone de restricții în jurul focarelor, în aceste zone fiind interzisă atât scoaterea cât și introducerea de animale din cele două specii (ovine și caprine).
Un alt element important în prevenția difuzării bolii este achiziția de furaje doar din surse autorizate/înregistrate și din zone în care boala nu a fost semnalată.
După orice activitate de transport animale, mijloacele auto utilizate trebuie spălate și decontaminate cu substanțe active în uciderea virusului PMR.
Orice caz de îmbolnăvire sau mortalitate la animale trebuie semnalat de urgență medicului veterinar.
Doar acționând împreună, medici veterinari și crescători de animale se va putea ține sub control efectele negative ale acestei boli asupra economiei creșterii și exploatării ovinelor/caprinelor.