INTERVIU-Deputatul Gabriel Zetea, mărturisește: ”Cine nu își găsește fericirea lângă familie, acela este un om sărac” - Ziarul de Maramures

INTERVIU-Deputatul Gabriel Zetea, mărturisește: ”Cine nu își găsește fericirea lângă familie, acela este un om sărac”

Deputatul de Maramureș, Gabriel Zetea consideră că viața de parlamentar este extrem de activă și nu are probleme de acomodare. Demnitarul spune că va fi alături de fiecare administrație locală din Maramureș așa cum a fost și în ultimii 4 ani. Despre șefia lui Ionel Bogdan, parlamentarul precizează că ”tinerețea nu este mereu o virtute” și așteaptă ”să aducă miliardul pe care l-a promis”.

Pe de altă parte, pentru Gabriel Zetea cea mai mare bucurie a lui e familia și spune că: ”Cine nu își găsește fericirea lângă familie, acela este un om sărac”.

Despre toate acestea puteți citi în interviul acordat în exclusivitate Ziarului de Maramureș de deputatul Gabriel Zetea.

 

Reporter: Cum este viața de deputat al României din punct de vedere profesional și al carierei dvs?

Gabriel Zetea, deputat PSD: Extrem de activă, așa aș putea să caracterizez noua mea activitate în doar câteva cuvinte. Funcția de deputat în Parlamentul României este ceva nou în cariera mea profesională, însă, după anii în care am fost consilier județean, iar apoi vicepreședinte și președinte al Consiliului Județean Maramureș nu pot spune că întâmpin probleme de acomodare. Se spune că administrațiile județene sunt mini-parlamente ale fiecărui județ, iar eu am activat peste 15 ani în funcțiile amintite mai sus, din care peste 11 ani am fost reprezentant al Opoziției. Din cei patru ani în care am condus Consiliul Județean Maramureș, doar trei ani a fost PSD la putere, deci în ultimul an, în calitate de președinte al administrației județene, m-am aflat în opoziție cu Guvernul Dreptei. Și nu eu mi-am dorit să fiu în opoziție, ci peneliștii au avut grijă ca toate comunitățile conduse de PSD să fie văduvite de fonduri, o practică a lor pe care o aplică de fiecare dată când preiau puterea. Viața de deputat, așa cum am precizat, este solicitantă și activă. Asta, dacă alegi să te implici, așa cum am ales eu.

Este mai puțin de o lună și jumătate de când am depus jurământul și a fost și vacanța parlamentară între timp, însă nu pot spune că nu am avut activitate în această perioadă. În ultimii patru ani, în calitate de președinte al Consiliului Județean, știam doar când încep ziua de muncă, însă niciodată nu știam când voi ajunge acasă. Au fost cazuri multe în care am muncit și în zilele de sâmbătă sau duminică, deci activitatea intensă din Parlament se potrivește cu felul meu de a înțelege să-mi fac treaba. Sunt membru al Comisiei de Buget-Finanțe, una dintre cele mai importante comisii din Parlament. Pentru Partidul Social Democrat este important ca românii să aibă siguranța unui trai mai bun, motiv pentru care a fost gândit un buget alternativ care să ofere fiecărui cetățean al României șansa la o viață mai bună. Elaborăm amendamente la Legea Bugetului de Stat, am pregătit interpelări pentru Ministrul Educației, discutăm la nivelul grupurilor parlamentare cele mai bune măsuri care pot fi luate pentru români.

Reporter: Ce proiecte de viitor aveți în plan, ca și deputat?

Gabriel Zetea: Voi fi alături de fiecare administrație locală din Maramureș, așa cum am fost și în ultimii ani în executivul Consiliului Județean. Voi susține proiectele fiecărei primării, voi milita pentru ca Maramureșul să primească banii pe care îi merită. Un proiect extrem de important, despre care vorbesc deja de mai mulți ani este descentralizarea, pe care o susțin cu tărie. Sunt român și patriot, cu un mare respect pentru istoria României. Prin descentralizare nu îmi doresc să rup Maramureșul de România, descentralizarea nu trebuie confundată cu autonomia. România trebuie să rămână un stat unitar, dar o parte dintre competențele guvernului central trebuie să fie transferate către autoritățile locale. S-a adunat un ghem de putere, greu de desfăcut, în mâna administrației de la București, încă de pe vremea reorganizării comuniste, ale cărei principii au rămas neschimbate din 1968. Trebuie să fim lăsați pe plan local să ne decidem singuri soarta, să putem să propunem, fiecare pentru comunitatea pe care o reprezintă, având la dispoziție și resursa financiară, proiectele cu adevărat necesare. Niciodată un funcționar de la București nu va cunoaște suficient o comunitate pentru a-i înțelege problemele și neajunsurile și pentru a le soluționa.

În ultimii 30 de ani, sunt foarte puțini cei care au reușit să înțeleagă nevoile comunităților locale, iar descentralizarea, posibilitatea de a ne autodetermina soarta și propriul viitor, ar veni să repare tocmai acest eșec. Consider că ar fi necesar ca mult mai mulți oameni care au activat deja în administrația locală să ajungă în Parlamentul României, pentru a explica acestor funcționari de la București care sunt cu adevărat nevoile comunităților locale. Din păcate cei de la centru nu înteleg cum funcționează administrația locală, nu înțeleg că banii din taxe și impozite se colectează aici, în plan local, după care ajung în București de unde sunt iarăși redistribuiți zonal. Cei din ministere nu vor înțelege niciodată, din birourile lor călduțe, care sunt problemele pe care le întâmpină o primărie sau administrația județeană. De aceea voi milita continuu pentru DESCENTRALIZARE.

Reporter: Cum vedeți scena politică, de la această oră?

Gabriel Zetea: Un haos total. PNL este nociv pentru români și pentru România. USR la fel, pentru că a dovedit, în mai puțin de o lună de zile de când se află la guvernare, că toate promisiunile făcute în campania electorală sunt doar vorbe în vând. PNL și USR sunt exact la fel: de când au preluat guvernarea singurul lucru pe care știu să îl facă este să își umple buzunarele și să favorizeze clientela aservită. Sunt deja zeci de mii de angajări ale pilelor în instituții importante ale statului despre care toți am auzit, iar unele au devenit virale. Voi aminti și nenumăratele achiziții ilegale aflate în prezent în cercetarea organelor abilitate, vedem cu toții haosul în care Guvernul Dreptei Unite a aruncat România. Toate măsurile luate de PNL și USR par să fie împotriva românilor. Au închis școlile când celelalte țări europene le-au deschis. Redeschid școlile după un an de zile în care nu s-au pregătit deloc pentru revenirea elevilor și profesorilor la cursuri, dar refuză testarea în masa și nu alocă bugetul necesar pentru achiziționarea materialelor de protecție și a soluțiilor dezinfectante. Ministrul Educației, ministrul Finanțelor, ministru Muncii și ministrul Sănătății au făcut atât de multe gafe încăt orice alt guvern trebuia să demisioneze în bloc. La PNL și USR însă totul este posibil și orice are o scuză. Au favorizat băncile și corporațiile străine în detrimentul românilor. Au închis zeci de mii de afaceri și sute de mii de români sunt pe drumuri.

Au distrus domeniul HoReCa. Își bat joc de sistemul de învățământ. Își bat joc, zi de zi, de medici și de toți cei care activează în sistemul sanitar, iar noul premier Cîțu minte cu nerușinare afirmând că 95% din banii din sănătate merg pe salarii. Mitomanul Cîțu fie nu e informat, fie e doar incompetent, deoarece datele arată că, în 2020, doar un procent de 9% din banii sănătății au fost necesari pentru salariile medicilor, asistenților și a personalului auxiliar. În loc să investească în tehnologie pentru elevi și profesori, în echipamente de protecție pentru medici și pentru toți cei din linia întâi, Guvernul Dreptei Unite a mărit bugetul pentru a cumpăra mașini noi în poliție, pentru a achiziționa avioane și arme. Asta e prioritatea PNL și USR și asta a fost mereu: să favorizeze clientela politică, să își așeze politrucii în funcții cât mai bine plătite. Pe scurt, scena politică este un ghem de putere în mâna lui Iohannis care se bucură, în continuare, că are ”Guvernul său” și care a uitat complet de ”România normală” și de ”România educată”. PNL și USR sunt simple marionete în mâinile acestui om care, în loc să fie mediator și-a asumat titlul de șef nenumit al Guvernului.

Reporter: Dacă ați avea posibilitatea să alegeți între deputat și președinte al Consiliului Județean Maramureș, care ar fi alegerea dvs?

Gabriel Zetea: Posibilitatea de a alege am avut-o în luna septembrie 2020 când mi-am dorit să continui, în fruntea Consiliului Județean Maramureș, proiectele începute pentru județul nostru. Maramureșenii însă au decis, la acel moment, altceva. Am candidat, în decembrie 2020, pentru o funcție de deputat în Parlamentul României pentru că iubesc Maramureșul și pentru că cei care luptă cu adevărat nu abandonează niciodată. Mă concentrez, acum, pe tot ce pot să fac în calitate de deputat. Am lansat și un apel către colegii parlamentari din Maramureș să semnăm cu toții un pact pentru sănătate. Este necesar să depunem cât mai multe amendamente la Legea Bugetului de Stat pentru a ajuta Maramureșul, așa cum parlamentarii PSD din mandatul trecut au reușit să obțină o sumă importantă pentru finalizarea plăților la lucrările făcute la Aeroportul Internațional Maramureș. Din păcate, la acel moment, singurii care au votat amendamentul au fost doar social-democrații din Maramureș, parlamentarii celorlalte partide de la acel moment s-au opus. Este halucinant că unii ascultă doar ordinele venite de la partid, de la centru, tocmai de la cei care am subliniat mai devreme că nu înțeleg nevoile comunităților locale și votează împotriva celor care le-au acordat votul să ajungă în Parlament. Pentru că fiecare vot care se dă împotriva unui proiect benefic pentru Maramureș este un vot împotriva fiecărui maramureșean, indiferent de culoarea lui politică. E nevoie să aducem cât mai mulți bani în Maramureș, să obținem sume cât mai mari pentru proiectele mari de investiții.

Reporter: Cum se descurcă Ionel Bogdan în fruntea administrației județene?

Gabriel Zetea: Voi spune puține lucruri aici, iar un aspect pe care îl voi sublinia este că ”tinerețea nu este mereu o virtute”. Cel puțin nu atunci când ai în mâini soarta unui întreg județ. Am arătat că sunt lucruri legate de administrația locală pe care încă nu le cunoaște și probabil în acest caz nu este consiliat foarte corect. Aștept, în calitate de maramureșean, să aducă acel miliard de euro pe care l-a promis, pentru că încă nu am văzut să fi atras niciun ban în județ. Îmi doresc să cred că nu va face studii de fezabilitate pentru proiecte care au deja studii, doar pentru a favoriza clientela de partid, așa cum aș vrea să cred că nu va plăti milioane de euro în studii pentru proiecte despre care știe că nu vor putea fi implementate niciodată, pentru că nu vor avea finanțare.

Până acum, în aproape 4 luni de când este președinte de CJ a reușit să taie panglici la obiective realizate în mandatul meu, iar pozele multe pe care și le face pe drumurile aflate în reabilitare, pentru care am muncit cot la cot cu aparatul propriu al Consiliului Județean să obținem finanțare, îmi arată că nu a avut încă timp să demareze un program al lui, personal. Așa cum este și proiectul ”Testăm pentru sănătatea maramureșenilor”, care a fost gândit tot de vechiul executiv, dar dacă continuă lucrurile bune gândite de noi, maramureșenii vor avea doar de câștigat. Când am candidat la președinția Consiliului Județean Maramureș, în 2016, am avut un proiect de guvernare locală pe care nu doar că l-am realizat, dar chiar l-am depășit până în 2020. În 2020 am avut un alt program pregătit pentru următorii patru ani și aveam și soluțiile să implementez toate proiectele prezentate. Acum, însă, aștept cu nerăbdare să văd banii pe care Ionel Bogdan a promis că îi va atrage în Maramureș în calitate de președinte și să văd proiectele lui personale că sunt demarate și, cel mai important, că vor avea finanțare.

Reporter: Care sunt greșelile pe care le face, punctual să ne spuneți?

Gabriel Zetea: De fiecare dată când face greșeli punctuale despre care aflu, le semnalez. Mă refer la greșeli în administrație, nu la greșelile lui personale. Am prezentat deja câteva decizii greșite și, probabil, voi semnala și altele când îmi vor fi aduse la cunoștință, pentru că pot să aflu despre greșelile lui doar atunci când le face publice. Ce am observat, însă, e faptul că are un profund cult al personalității. Îmi amintesc că, în urmă cu câțiva ani, am fost ”acuzat” că apar în prea multe poze pe pagina de FB a Consiliului Județean, fapt pentru care mi-am rugat Cabinetul și consilierul de imagine să țină cont de atenționările făcute. Ulterior nu am mai avut astfel de probleme. Dacă privesc acum pagina de Consiliu Județean sau pagina personală a președintelui PNL Maramureș, Ionel Bogdan, aproape că nu mai văd nicio diferență. Totul, absolut totul este despre Ionel Bogdan. El face totul, el știe totul, Consiliul Județean nu mai există, consilierii județeni nu apar nicăieri, nici în declarații și nici în poze. Probabil Ionel Bogdan nu a ținut cont de sfatul pe care eu l-am dat periodic în cei patru ani în care am condus instituția județeană, acela de a dezbrăca haina politică când ne ocupăm de probleme administrative. Cum am spus, însă, uneori tinerețea nu este o virtute.

Reporter: Cel mai mare rgret și cea mai mare bucurie…

Gabriel Zetea: Nu pot spune că am un mare regret sau nu că am regrete majore în urma unor acțiuni personale. Regret doar că nu am reușit să fac și mai multe drumuri în Maramureș. Da, drumuri, pentru că avem, în județ, o rețea de 850 de km de drum județean, iar în 24 de ani, guvernările de dreapta care s-au perindat în fruntea Consiliului Județean au reușit să reabiliteze doar 56 de km. Eu, alături de colegii mei din Consiliul Județean am reușit, în patru ani, să demarez șantiere pe aproape 200 de km de drum județean, o parte fiind deja finalizate. Pentru 120 de km de drum județean am lăsat actualei conduceri proiecte care trebuie doar depuse la finanțare pe noul exercițiu financiar european, dar tot nu este suficient. Fiecare maramureșean are dreptul să circule pe un drum reabilitat, european, iar turiștii care aleg să ne viziteze trebuie să aibă siguranța că nu își vor rupe mașinile pe meleagurile noastre.

Când vorbim despre bucurii, cu siguranță cea mai mare bucurie e să fiu alături de familie. Pentru mine, de mic, familia a însemnat foarte mult. Alături de Maramureș, eu am pus mereu familia pe primul loc. Consider că, înainte de a fi politician sau om de administrație, trebuie să fii un bun familist. Trebuie să îți respecți părinții, să îți iubești soția și copiii, să ții o strânsă legătură cu rudele de sânge. Dumnezeu m-a binecuvântat cu doi copii minunați. Fetița mea, Nicole, a împlinit deja 14 ani și este o adevărată domnișoară. Fiul meu, Iacob, a atins recent 5 luni de viață și ne înveselește viața mie și soției mele, Oana. Cine nu își găsește fericirea lângă familie, acela este un om sărac, indiferent de banii pe care îi are sau funcțiile pe care le deține. Personal, mă simt realizat atât din punct de vedere personal cât și profesional, iar în devenirea mea, familia a avut mereu un rol extrem de important, pentru că acasă am găsit mereu liniște și înțelegere, iar în carieră am avut întotdeauna susținerea celor dragi.

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!