Prudență și curaj, forță, optimism și încredere în continuarea afacerii. Sunt cele mai importante aspecte și îndemnuri de care trebuie să țină cont antreprenorii maramureșeni în 2021. După un an greu, bulversant, cu provocări și teste de stres, toate determinate de pandemia de COVID-19, mediul de afaceri trebuie să genereze continuitate și productivitate, ajutat de guvernanții care sunt direct responsabili de luarea măsurilor optime pentru redresarea economică a României.
Președintele Camerei de Comerț și Industrie Maramureș, Florentin-Nicolae Tuș, explică într-un scurt interviu ce poate să aducă din punct de vedere economic anul 2021.
Reporter: Pandemia de COVID-19 a adus în 2020 provocări și greutăți în majoritatea sectoarelor de activitate. Segmentul privat a fost afectat de restructurări, șomaj tehnic, tăieri de salarii, activitate blocată. Deși intervențiile guvernamentale au ținut, într-o oarecare măsură, lucrurile sub control, în 2020 s-a putut constata o semnificativă creștere a datoriei publice. Lumea se întreabă cum va fi anul 2021. Există posibilități de creștere economică sau să ne așteptăm la o criză financiară ca urmare a impactului pe care l-a avut criza coronavirusului?
Florentin-Nicolae Tuș, președintele Camerei de Comerț și Industrie Maramureș: Criza sanitară generată de pandemia de COVID-19 reprezintă, în perioada modernă, o situație nemaiîntâlnită pe plan mondial. Au mai fost crize financiare care au generat crize economice dar am știut la ce să ne așteptăm. Evident că au fost nenumărate efecte negative generate de crizele financiare și crizele imobiliare însă o criză sanitară ca aceasta a creat foarte multă confuzie și foarte multe necunoscute.
Abordând și analizând situația economică mondială sub semnul COVID-19, vedem că există planuri de redresare economică puternică din partea unor state. Statele Unite ale Americii vor, spre exemplu, să aloce peste 1.300 de miliarde de dolari pentru o campanie de relansare economică după criza sanitară, iar asta spune multe. Există și state care, evident, nu își permit asemenea campanii. Noi suntem o economie destul de mică, suntem o economie legată de consum, suntem o economie care producem produse pentru piețe finale, marea lor majoritate fiind în vestul Europei. Așadar, în situația în care consumul în zona respectivă va scădea, la fel și producția în țara noastră va înregistra scăderi. În contextul crizei coronavirusului, guvernele au fost obligate să ia măsuri de menținere a unui echilibru economic și tocmai de aceea aproape toate au fost nevoite să apeleze la împrumuturi.
Într-o situație ușor delicată ne aflăm și noi. Dacă în 2019, datoria publică era 35,6%, la sfârșitul lui 2020 ea depășea 43-44%. Dacă e să discutăm pe scenarii, în funcție de evoluțiile viitoare, de creșterea punctului de pensie, ș.a.m.d., datoria publică va crește, în continuare. Consiliul Fiscal, care e organism autonom, spune că vom ajunge la datorie publică de 55 % din P.I.B. în 2022, ceea ce e mult. 60% e limita maximă admisă prin Tratatul de la Maastricht pentru a nu pune într-o situație delicată economia statelor membre.
Va trebui să crească gradul de colectare. Aici e o zonă discutabilă și va fi foarte dificil, asta deoarece foarte greu se reușește creșterea gradului de colectare, iar în situații de criză va fi și mai greu. Ne bazăm doar pe previziuni și statistici, la nivel național se prevede pentru 2021 o creștere de 4 – 4,5%, cu o continuare a creșterii economice și pentru 2022, astfel încât sperăm ca în 2023 economia să ajungă la nivelul lui 2019. Desigur, acest lucru este determinat în continuare de evoluția situației epidemiologice.
Reporter: Pandemia de coronavirus a afectat serios sectorul firmelor private. Va fi anul 2021 marcat de vulnerabilități și incertitudini pentru antreprenori?
Florentin-Nicolae Tuș: Cu siguranță că anul 2021 va fi marcat de vulnerabilități și incertitudini. Vor fi multe îndoieli în continuare. Dacă ne referim la industrie, în România aceasta reprezintă peste 20% din produsul intern brut. În 2020, industria a înregistrat o scădere de peste 10%, vom vedea ce se întâmplă anul acesta. Cele mai afectate ramuri industriale sunt industria prelucrătoare și industria extractivă. Ele având o pondere mare în PIB., generează oarecum și scăderea cea mai importantă a creșterii economice. Industria divertismentului se apropie de pierderi de 70%, dar ea nu are o pondere așa de mare în produsul intern brut. Desigur că nu putem spune că nu e importantă sau semnificativă dar nu generează asemenea pierderi sau efecte ca și pierderile înregistrate de industrie. Turismul, de asemenea, a înregistrat pierderi de peste 50% și aici mă refer în special la agențiile de turism. Dacă vorbim de restaurante și hoteluri, pierderile poate că nu se ridică la 50% dar depășesc sigur 30% în ultimele 11 luni.
Trebuie să știe toată lumea că povara economică o duce mediul privat, asta dacă statul nu o să vină să ia niște măsuri adecvate și în ceea ce privește sectorul bugetar, unde salariile sunt cu 70% mai mari decât media salariilor din sectorul privat. Aici avem o problemă. În sectorul public lucrează peste 1,25 milioane de oameni și aceasta este o zonă în care statul trebuie să ia măsuri.
Pe de altă parte, ca să poți să stimulezi și să ajuți mediul privat, trebuie să iei măsuri de susținere corespunzătoare și aici mă refer atât la alocarea de fonduri și de investiții mari ale statului, care vor determina o activitate mai intensă și o creștere a mediului privat cât și la programele europene și guvernamentale de sprijin și dezvoltare a mediului privat. Nu știm cum se va termina criza sanitară sau cât va mai dura. Nu știm măsurile care vor trebui luate în perioada următoare pentru că după cum vedem la alte state europene, măsurile de distanțare, de lockdown continuă și, în unele situații, cu o intensitate mai mare decât în primăvara și vara anului trecut (exemplu Marea Britanie). Sigur că sperăm să nu mai ajungem acolo însă nu ne oferă nimeni certitudinea că lucrurile acestea nu o să se întâmple.
Începând cu 2021, toate statele și-au pus speranța în campanii de vaccinare masive. Din păcate, dacă ne uităm la statistici, vedem că în acest moment, aproape 40% din populația țării noastre se arată sceptică la a se vaccina. Toate studiile arată că se va putea reveni la o situație de relativă normalitate dacă peste 70% din populația lumii va dobândi o oarecare imunitate. Lucrurile acestea eu nu le văd întâmplându-se prea repede.
Reporter: Viziunea Camerei Comerț și Industrie Maramureș este de a se poziționa tot mai vizibil ca un agent al dezvoltării locale, prin diversificarea și îmbunătățirea continuă a calității serviciilor destinate mediului de afaceri și prin consolidarea colaborării instituționale interne și externe. Care sunt obiectivele instituției camerale pentru 2021, un an încă dificil din cauza pandemiei de COVID-19 și ce mesaj transmiteți membrilor Dvs. și antreprenorilor maramureșeni, în contetul economic actual?
Florentin-Nicolae Tuș: Ca și întreaga economie și organizația noastră este afectată în mod profund de situația pandemică. Dar așa cum am început în luna martie 2020 să ne adaptăm activitățile, serviciile și programul la condițiile existente, așa continuăm și în 2021, iar planul de activități stabilit reflectă lucrul acesta. În continuare, nu reușim să organizăm acțiuni cu un număr mare de participanți sau să organizăm manifestări expoziționale. Pe de altă parte, adaptându-ne la contextul epidemiologic, am reușit să compensăm pierderile respective prin noi servicii. Am fost pionieri în ceea ce privește adaptarea cursurilor și a altor servicii în sistem online și ne bucurăm că funcționează foarte bine. Iar proiectele europene vin să ne ajute în perioada aceasta.
Rolul organizației este să găsească cele mai potrivite servicii de sprijin pentru mediul de afaceri, atât pentru a depăși criza actuală cât și pentru a se dezvolta în continuare. De asemenea, colaborarea cu reprezentanțele comerciale ale ambasadelor, pe care am intensificat-o de la finalul anului trecut, dă rezultate. Din ce în ce mai multe informații de afaceri și solicitări de cooperări vin dinspre această zonă, informații pe care noi le distribuim membrilor noștri și nu numai și sperăm că și ele vor aduce oportunități în ceea ce privește dezvoltarea și intensificarea cooperării internaționale. Îi asigurăm atât pe membrii instituției camerale cât și pe toți antreprenorii maramureșeni că ne vom păstra aceeași poziție de factor activ și vizibil în economie și că ne vom implica în identificarea celor mai potrivite soluții pentru aceștia.