Ion Sorin Timiș, primarul orașului Borșa spune că dacă nu vor exista impedimente, pârtia olimpică de schi de la borșa va fi deschisă la începutul sezonului de iarnă 2021-2022. Domeniul se va întinde între 800 și 2.000 m altitudine.
Conform contractului, lucrările de la pârtia olimpică trebuie finalizate cel târziu în luna octombrie a acestui an. Astfel, Timiș speră să nu intervină nimic pentru a putea finaliza această investiție.
Ion Sorin Timiș, primarul orașului Borșa: ”Dacă pandemia s-au alte situații de forță majoră nu vor bloca lucrările, sezonul de iarnă din acest an, respectiv 2021-2022, va fi unul nou și bun atât pentru Borșa, cât și pentru Maramureș. Am demarat deja proiectarea și scoatea domeniului din fondul forestier pentru domeniul schiabil care va întinde între 800 și 2000 m altitudine. Finanțarea a fost semnată în urmă cu doi ani, iar ordinul de începere a șantierului la lucrarea pentru telegondolă și pârtia olimpica s-a dat în septembrie 2019. Prima decontare s-a făcut în primăvara anului trecut. Deși contractul de finanțare semnat cu Ministerul Turismului, în prezent Ministerul Economiei era până la finalul anului 2023, noi am solicitat aprobarea întregii sume pentru anul 2021 deoarece putem finaliza investiția, iar Guvernul României a înțeles acest lucru. Au fost reprezentanți de la Guvern în teren și au văzut că lucrările sunt într-o stare foarte avansată. În acest context, s-a acceptat ca întreaga finanțare să fie asigurată în acest an cu ideea de finaliza investiția în luna octombrie a anului în curs.”
Întrebat ce va face cu cele 62 de milioane de lei, care urmează să ajungă la Borșa, primarul Ion Sorin Timiș a declarat că va finaliza lucrările la gondolă și pârtia propriu-zisă.
Ion Sorin Timiș: ”Cele 62 de milioane de lei vor fi folosite pentru finalizarea telegondolei, care are o capacitate de transport de 1.800 de persoane, pe oră. Se va construi pârtia de schi olimpică. Aici, doresc să precizez că i se spune olimpică pentru că poate să deservească organizarea a cinci din cele șase tipuri de schi alpin. Pârtia va avea o lungime de 3 km varianta roșie, plus varianta albastră de încă 4 km, pentru cei mai puțin experimentați. Pârtia roșie va fi dotată cu nocturnă și instalație de zăpadă artificială cu tunuri fixe pe toată lungimea ei, iar la baza pârtiei va fi o zonă de parcare etajată precum și diverse servicii necesar activităților de schi pentru a putea oferi cele mai bune condiții din România.”
Cu banii primiți până acum, respectiv 15 milioane de lei, s-a realizat 24% din proiect.
Ion Sorin Timiș: ”Până acum s-a realizat 24% din proiect, mai exact s-a profilat două treimi din pârtie, s-a construit lacul de acumulare, cantarea de apă și zona de filtrare, dar și decantarea apei care va alimenta tunurile de zăpadă. S-au făcut lucrări la garajul telegondolei și la spațiul destinat restaurantului, s-au făcut drenajele și s-a scos apa din zona mlăștinoasă a pârtiei de schi, s-a stabilizat terenul. Au început lucrările la parcarea etajată și spațiile de servicii de la baza pârrtiei.”
Valorea contractului este de 87 de milioane de lei. Din aceștia, cofinanțarea orașului Borșa este de aproximativ 7 milioane de lei. De precizat ar mai fi faptul că domeniul schiabil se va întinde pe o suprafață de 45 km și are toate avizele Ministerului Tineretului și Sportului. Acest lucru înseamnă că aici se vor putea organiza competiții sportive naționale și internaționale pentru 5 din cele 6 tipuri de schi alpin.