Pentru acest sfârșit de săptămână, Jandarmeria Maramureș propune o serie de recomandări în cazul în care alegeți să parcurgeți un traseu pe munte și vă întâlniți cu animale sălbatice.
Cele mai des întâlnite animale sălbatice din zona montană sunt urșii.
Jandarmeria Maramureș: Dacă observați prezenţa unui urs în depărtare, faceți zgomot cu obiectele pe care le aveți la îndemână sau bateți tare din palme. Gălăgia sperie urșii și astfel îi puteți ține la distanță. Evitați să le faceți poze (blițul aparatului îi sperie și devin agresivi), nu îi hrăniți și mai ales îndepărtați-vă dacă întâlniți doar puii, cu siguranță ursoaica e prin preajmă. Dacă totuși se îndreaptă spre dumneavoastră, aruncați-vă rucsacul în opusul direcţiei în care doriți să o luați. Probabil, ursul este interesat doar de mâncarea pe care o aveți acolo. De asemenea, e bine de știut că mirosurile dulci îi atrag întodeauna.
Jandarmeria Maramureș: În ceea ce privește șerpii, aceștia se găsesc de obicei în zonele cu bolovani, stau expuși la soare să se încălzească. Dacă trebuie să traversați o astfel de zonă, folosiți o bucată de lemn sau o creangă și loviți pietrele sau solul, șerpii sunt foarte sensibili, vor percepe vibrațiile și vor fugi sub stânci. Totodată, trebuie să știți că șerpii au un comportament reactiv, mușcă doar dacă sunt amenințați. Așadar, nu vă mișcați brusc întrucât există posibilitatea să vă atace. Așteptați până când se îndepărtează și aveți mare grijă pe unde călcați.
În cazul apariţiei unei situaţii în care vă poate fi pusă în pericol siguranța, solicitați ajutorul jandarmilor montani prin intermediul numărului unic pentru apeluri de urgenţă 112 sau direct jandarmilor aflați în dispozitiv.