Societatea VITAL S.A. a semnat contractul de finanțare de peste 400 milioane de euro pentru „PROIECTUL REGIONAL DE DEZVOLTARE A INFRASTRUCTURII DE APĂ SI APĂ UZATĂ ÎN JUDETUL MARAMUREȘ” - Ziarul de Maramures

Societatea VITAL S.A. a semnat contractul de finanțare de peste 400 milioane de euro pentru „PROIECTUL REGIONAL DE DEZVOLTARE A INFRASTRUCTURII DE APĂ SI APĂ UZATĂ ÎN JUDETUL MARAMUREȘ”

În data de 02 februarie 2023 s-a semnat Contractul de finanțare pentru ”Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Maramureș” între MINISTERUL INVESTIȚIILOR ȘI PROIECTELOR EUROPENE, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operațional Infrastructură Mare, S.C. VITAL S.A și ADI Maramures, în calitate de Beneficiar.

Contractul a fost semnat în Municipiul Baia Mare, în sala Bogdan Vodă a Consiliului Județean, în prezenţa ministrului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a președintelui ADI MARAMURES, Cătălin Cherecheș și directorul general al S.C. Vital S.A. Alexandrina Bancoș.

Obiectul acestui Contract de Finanțare îl reprezintă acordarea finanțării nerambursabile, de către AM POIM, pentru implementarea Proiectului nr. cod SMIS 2014+157094, intitulat: „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Maramureș”.

Valoarea totală a investiţiilor din cadrul proiectului regional este de 401.210.579 Euro (fără TVA), respectiv 1.985.230.065,95 lei (inclusiv TVA). Valoarea eligibilă a proiectului este 1.985.230.065,95 lei, din care contribuția Uniunii Europene, din Fondul de Coeziune, este de 1.586.198.819,62 lei, contribuția Guvernului României este de 242.595.115,28 lei, contribuția Autorităților Locale din județul Maramureș, Beneficiari direcți ai proiectului, este de 37.322.325,81 lei și contribuția Vital S.A. (NFG) este de 119.113.805,24 lei.

Obiectivul acestui Proiect major de investiții este creşterea gradului de asigurare a alimentării cu apă potabilă, precum şi a nivelului de colectare şi epurare a apelor uzate, aferentă populaţiei din Județul Maramureș. Directorul general al societății Vital S.A. Alexandrina Bancoș a declarat că acest proiect este unul de mare provocare și maximă implicare în ceea ce privește atragerea acestor fonduri, astfel încât acest proiect să poată să modifice radical infrastructura de apă și apă uzată din județul Maramureș, iar la final toate acestea să vină în beneficiul comunităților locale. Banii vor fi folosiți pentru construirea și modernizarea unor obiective noi, construcția de noi reţele de apă şi apă uzată în mai multe localităţi, staţii de pompare, rezervoare de înmagazinare a apei, staţii de tratare şi clorinare, noi surse de apă captate, staţii de epurare, staţii de pompare a apelor uzate şi o unitate avansată de eliminare a nămolului. Reţeaua de apă se va extinde cu 322 de kilometri, iar cea de canalizare cu 233 de kilometri.

La ceremonia de semnare a contractului au fost prezenţi și preşedintele Consiliului Judeţean, Ionel Bogdan, prefectul judeţului Maramureş, Rudolf Stauder, precum şi primarii din oraşele şi comunele în care urmează a fi implementat proiectul. În cadrul acestui Contract de Finanțare se vor realiza lucrări de infrastuctură de alimentare cu apă potabilă, colectare și epurare a apelor uzate în următoarele 30 Unități Administrativ Teritoriale: Judeţul Maramureș, Municipiile Baia Mare şi Sighet Marmaţiei, Oraşele Baia Sprie, Cavnic, Seini, Şomcuta Mare, Tăuţii Măgherauş, Târgu Lăpuş, Ulmeni, Vişeu de Sus şi Comunele: Ardusat, Bocicoiu Mare, Câmpulung la Tisa, Cicârlău, Coltău, Copalnic Mănăştur, Groşii Ţibleşului, Mireşu Mare, Poienile de sub Munte, Recea, Remeţi, Remetea Chioarului, Rona de Jos, Săcălaşeni, Sarasău, Satulung, Şişeşti, Suciu de Sus şi Vadu Izei.

Investițiile Proiectului urmăresc conformarea cu Directivele UE, atât din punct de vedere al calității şi cantității apei potabile, cât si din punct de vedere al epurării apei uzate.

Prin proiectele de infrastructură selectate prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, locuitorii României beneficiază de o mai bună alimentare cu apă, ţinta ce urmează să fie atinsă la finele acestui an fiind de 1,8 milioane locuitori. De asemenea, populaţia României beneficiază de o mai bună tratare a apelor uzate, ţinta atinsă de POIM până în decembrie 2023 fiind de 1,24 milioane locuitori echivalenţi.

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!