Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

CJMM: Prima întâlnire a factorilor interesați din cadrul Proiectului CIBUS-Reducerea pierderilor și a risipei de alimente în Europa, finanțat prin Programul INTERREGG EUROPE 2021-2027 - Ziarul de Maramures

CJMM: Prima întâlnire a factorilor interesați din cadrul Proiectului CIBUS-Reducerea pierderilor și a risipei de alimente în Europa, finanțat prin Programul INTERREGG EUROPE 2021-2027

Miercuri, 22.05.2024, a avut loc la Palatul Administrativ prima întâlnire a factorilor interesați din cadrul Proiectului ”CIBUS – Reducerea pierderilor și risipei de alimente în Europa”, implementat în perioada 2024-2028 de Consiliul Județean Maramureș în parteneriat internațional, în cadrul Programului INTERREG EUROPE 2021-2027.

Obiectivul general al proiectului este reducerea pierderilor și risipei alimentare de-a lungul lanțului alimentar de producție și aprovizionare, prin creșterea capacității autorităților regionale de a elabora și implementa politici publice inovative.

Această întâlnire a reprezentat o oportunitate de a demara colaborarea cu factori interesați de tema proiectului din județul Maramureș, respectiv instituții publice cu rol de control, spitale, UAT-uri, mediul universitar și asociații non guvernamentale. Astfel, la întâlnire au participat reprezentanți de la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Gestionarea Integrată a Deșeurilor Menajere Maramureș, Universitatea Tehnică Cluj Napoca – Centrul Universitar Nord Baia Mare, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Maramureș, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Spitalul Județean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș” Baia Mare, Banca pentru Alimente Maramureș, precum și din partea unor unități administrativ – teritoriale din județ: Baia Mare, Sighetu Marmației și Baia Sprie.

Mihaela Lițe – manager proiect CIBUS și Margareta Capilnean – responsabil comunicare la nivelul întregului parteneriat CIBUS, din cadrul Consiliului Județean Maramureș au prezentat în deschidere proiectul CIBUS: obiective, parteneriat, etape de implementare, buget și principalele activități. Unul dintre obiectivele proiectului este realizarea unei platforme, în cadrul căreia factorii interesați să își împărtășească exemple de bune practici, să învețe din experiența partenerilor din proiect și să identifice măsuri de impact care să reducă risipa alimentară.

Instrumentul de politici publice care va fi îmbunătățit de Consiliul Județean Maramureș, în cadrul Proiectului CIBUS, este ”Planul Județean de Management al Deșeurilor 2019 – 2025”.

În cadrul discuțiilor s-au dezbătut teme precum situația actuală a deșeurilor alimentare și costurile neutralizării acestora, reducerea risipei alimentare și provocările consumerismului, beneficiile compostării deșeurilor vegetale, proceduri de donare de către supermarketuri a alimentelor cu termen de valabilitate care se apropie de expirare către Banca pentru Alimente și transferul acestora către asociații cu scop social, donarea alimentelor gătite de restaurante și cantine și neconsumate către adăposturile de animale fără stăpân, și nu în ultimul rând, metode de cercetare științifică prin care se obțin compuși biologici cu utilizări diverse și se creează alimente noi din deșeurile vegetale.

La finalul întâlnirii s-au făcut propuneri pentru eficientizarea colectării selective a deșeurilor, punându-se accent pe metode de conștientizare și educare a populației în vederea reducerii risipei alimentare și dezvoltarea economiei circulare.

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!