Din 2023, cresc tarifele la apă și canalizare. Consilierii locali băimăreni și-au dat girul - Ziarul de Maramures

Din 2023, cresc tarifele la apă și canalizare. Consilierii locali băimăreni și-au dat girul

Majorarea se face gradual, până în 2027, inclusiv

Din anul 2023, consumatorii VITAL vor plăti mai mulți bani pentru serviciile de apă și canalizare. Proiectul de hotărâre a primit aviz favorabil din partea consilierilor locali la ședința din 6 decembrie 2022.

Majorarea tarifului la apă se va face gradual pe parcursul a cinci ani începând cu 2023 și până în 2027, fiind creșteri de prețuri, anual.

De anul viitor, creșterea tarifului la apă va fi de 11,10%, iar pentru canalizare va fi de 8,90%, cu precizarea că majorările nu includ inflația în perioada dintre ajustările tarifare și nici taxa pe valoare adăugată.

Din calculele făcute de noi, creșterea facturii la apă și canalizare va fi de aproximativ 25% pentru anul 2023.

Majorările pentru anii 2024-2027 le găsiți în foto 1 jos.

Majorările fac parte din Planul anual de evoluţie a tarifelor serviciilor de apă şi canalizare (Strategia de tarifare ) conform rezultatelor Analizei Cost – Beneficiu pentru „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Maramureş”, așa cum se precizează în Proiectul de Hotărâre nr. 5, care a primit avizul favorabil din partea consilierilor locali la ședința din 6 decembrie 2022.

Din ceea ce au relatat sursele noastre, banii care provin din majorări vor fi folosiți pentru achitarea creditului: Proiectul de Hotărâre nr. 4 Art.1. și Art. 2 (foto jos)

Bogdan Hodorogea: Creșterea nu este justificată

Consilierul local Bogdan Hodorogea a dat un vot împotrivă acestui proiect care vizează majorarea tarifelor la apă și canalizare. Alesul consideră că nu se justifică creșterea prețurilor și că plata creditului s-ar fi putut face prin optimizarea cheltuielilor de la SC VITAL SA.

Bogdan Hodorgea, consilier local USR: ”Am votat împotriva proiectului de hotărâre care vizează majorarea tarifelor la apă și canalizare deoarece consider că indicii financiari de la SC VITAL SA puteau fi îmbunătățiți prin reducerea cheltuielilor acestei societăți. Creditul putea fi achitat prin optimizarea cheltuielilor și nu prin taxarea cetățenilor. Din păcate am constatat faptul că VITAL nu este responsabilă cu cheltuirea banului public. Precizez faptul că alte orașe au cheltuieli mai mari din cauza faptului că sunt nevoite să pompeze apa ceea ce nu este și cazul SC VITAL SA. În concluzie, noi ar trebui să avem printre cele mai mici tarife din țară, datorită faptului că ne ajută relieful. Singurii care nu au votat acest proiect sunt consilierii locali USR și colegul Mircea Cirț. Ca și o completare, prețurile la VITAL se indexează anual cu rata inflației.

Consilierii locali care au dat aviz favorabil acestui proiect consideră că aceste investiții se puteau face doar printr-un credit urmat de majorarea prețului suportat de populație.

Radu Ardelean, consilier local Coaliția: ”Este politica tarifară pe care ne-am asumat-o în momentul în care am acceptat fondurile.

Consilierul local Bogdan Hodorogea a precizat în declarația dată mai sus că, investițiile se pot face prin credit însă plata ratelor poate fi achitată prin optimizarea cheltuielilor și nu prin încărcarea cetățenilor cu noi majorări a tarifelor. Acest punct de vedere, alesul l-a prezentat și în cadrul ședinței de Consiliu Local, care s-a desfășurat în data de 6 decembrie 2022. (video sus)

Bogdan Hodorgea, consilier local USR: ”Îmbunătățirea acestor indici financiari se putea face prin optimizarea la care am făcut referire anterior. Sunt de acord să se facă investiții, dar prin reducerea cheltuielilor de funcționare a SC VITAL SA și nu prin creșterea de prețuri pentru populație.

Și alți consilieri locali au fost contactați pentru a veni cu un punct de vedere pe acest subiect însă fie au refuzat, fie nu au răspuns la telefon.

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!