În cadrul ședinței Consiliului Județean de ieri a fost adoptat proiectul de hotărâre privind repartizarea sumelor din fondul la dispoziţia Consiliului Judeţean pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală, pentru susţinerea programelor de infrastructură care necesită cofinanţare locală, precum şi pentru cheltuielile de funcţionare pe care unităţile administrativ-teritoriale din judeţ, în mod justificat, nu le pot finanţa din veniturile proprii.
Suma repartizată se ridică la peste 26 de milioane de lei, bani care vor putea fi folosiți de comunitățile locale pentru proiectele de dezvoltare și pentru funcționarea în bune condiții a acestor comunități.
,,Am aprobat proiectele esențiale și, așa cum mi-am asumat încă de la început, mergem pe aceeași logică, aceea a dezvoltării județului Maramureș și a comunităților locale. Distribuim peste 26 de milioane de lei pentru unitățile administrativ-teritoriale, din fonduri aflate la dispoziția Consiliului Județean, o sumă de bani care nu e suficientă pentru proiectele pe care le au unitățile administrativ-teritoriale, dar care rezolvă câteva probleme esențiale pentru comunități.”, a declarat președintele Consiliului Județean, Ionel Bogdan, în cadrul conferinței de presă organizată la sediul instituției.
Președintele Ionel Bogdan a enumerat câteva dintre proiectele care vor beneficia de finanțare în urma acestei alocări votate ieri în plenul CJ.
,,Municipiul Sighetul Marmației primește 311.000 de lei pentru a reabilita un parc central din oraș. Avem la Borșa proiectul pentru pârtia de schi, telegondolă, un proiect de peste 75 de milioane de lei, care a fost finanțat de Guvernul României. Anul trecut, în guvernarea liberală, s-au alocat primii bani pentru această pârtie, iar anul acesta s-au alocat 62 de milioane de lei. Există și o cofinanțare destul de substanțială din partea Primăriei Borșa, drept urmare pentru cofinanțarea pentru acest trimestru, și anume 450.000 de lei, alocăm banii direct de la CJ. Avem la Băsești o primărie arsă, pentru care au fost alocați bani de la Guvernul României încă de anul trecut, o parte din bani, iar acum alocăm să se finalizeze noua primărie. Cerneștiul are nevoie de un dispensar și dăm suma necesară astfel încât să achiziționeze o clădire pe care să o transforme în dispensar.”, a precizat președintele CJ Maramureș.~
De asemenea, se fac alocări și pentru drumurile locale, esențiale pentru cetățeni, dar și pentru turiștii care vin să viziteze frumusețile Maramureșului.
,,Facem alocări pentru un drum local la Lăpușul Românesc, spre mănăstire, un drum esențial pentru locuitorii din zonă. Dăm bani și pentru digul de sprijin de pe Valea Rădesei, la Moisei, o problemă pe care Moiseiul o are pe limita administrativă cu Vișeul. De asemenea, alocăm fonduri pentru drumul de acces în satul Breb, un sat căutat de turiști, dar care are un drum dezastruos. La Poienile de sub Munte, așa cum m-am angajat în fața cetățenilor din satul Cornățea, unde în 2021 nu avem energie electrică, am inițiat un parteneriat între Primărie și Electrica, iar 50 la sută din suma pentru extinderea rețelei electrice va fi suportată de Consiliul Județean. Facem alocarea pe care am promis-o, ne dorim să avem, până în toamnă, energie electrică în Cornățea. Pentru comuna Recea, vom aloca bani pentru un buldoexcavator, necesar pentru a repara drumurile agricole, drumurile din localitate și pentru diverse lucrări în regie proprie, la Rona de Sus se va face un pod, la Sălsig, un teren de sport. Acestea sunt doar câteva dintre proiectele pe care le vom susține din bugetul Consiliului Județean. Susținem autoritățile publice locale, atât pentru cofinanțări, cât și pentru proiectele esențiale pentru comunitate: apă, curent, poduri, drumuri.”, a subliniat Ionel Bogdan.
Un alt proiect important pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Județean Maramureș vizează alocarea sumei de 100.000 de lei pentru plata premiilor elevilor șefi de promoție în anul 2021 și a celor care au obținut premii și medalii la olimpiadele naționale. Vorbim de aproximativ 200 de elevi care sunt șefi de promoție la nivelul județului Maramureș sau care au avut performanță la olimpiade.
,,Vreau să îi felicit pe toți elevii care au încheiat anul acesta școlar și vreau să îi încurajez pentru examenele naționale care îi așteaptă. Le urez succes tuturor și de-abia aștept să îi cunosc pe cei mai performanți dintre ei, în luna iulie, când vom organiza o ceremonie în cadrul căreia le vom înmâna premiile prin care susținem performanța.”, a conchis șeful administrației județene.