Auto-F1: Nimic nu mă va opri să vorbesc, afirmă Lewis Hamilton

Britanicul Lewis Hamilton, septuplu campion mondial de Formula 1, a promis că va continua să vorbească, în ciuda faptului că Federaţia Internaţională de Automobilism (FIA) le interzice piloţilor să facă declaraţii „politice”, informează Reuters și Agerpres.

Hamilton, care a egalat în 2020 recordul de titluri deţinut de legendarul pilot german Michael Schumacher, s-a folosit de platforma sa pentru a evidenţia injustiţia rasială, pentru a promova diversitatea şi a aborda o serie de probleme, de la mediu la drepturile omului.

FIA şi-a actualizat Codul Sportiv Internaţional în luna decembrie a anului trecut, impunând solicitarea unei permisiuni scrise prealabile pentru a face sau afişa „declaraţii politice, religioase şi personale sau comentarii” la curse.

Preşedintele FIFA, Mohammed Ben Sulayem, care şi-a anunţat între timp retragerea din treburile de zi cu zi ale Formulei 1, a spus, de asemenea, că nu vrea să ofere „o platformă pentru agenda personală privată”. Decizia a fost criticată de unii dintre piloţi, precum şi de diverse grupuri pentru drepturi.

„Nu m-am uitat cu adevărat la ştiri în timpul iernii, dar am auzit”, le-a declarat Hamilton reporterilor, după lansarea noului monopost al echipei Mercedes, miercuri la Silverstone (Anglia).

„Nu mă surprinde, dar nimic nu mă va împiedica să vorbesc despre lucrurile care mă pasionează şi probleme care există. Simt că sportul are încă o responsabilitate de vorbi despre despre lucruri, de a crea o conştientizare asupra subiectelor importante, mai ales că noi călătorim în toate aceste locuri diferite. Deci nimic nu se schimbă cu adevărat”, a adăugat britanicul.

Întrebat dacă este pregătit să primească o penalizare, Hamilton a adăugat: „Ar fi o prostie să spun că aş vrea să fiu depunctat pentru că am vorbit despre lucruri. Dar o să-mi spun în continuare părerea, aşa cum încă avem această platformă, mai sunt multe lucruri pe care trebuie să le abordăm”. El a mai spus că toţi piloţii sunt uniţi cu privire la libertatea de exprimare şi l-a lăudat pe directorul executiv al Formulei 1, Stefano Domenicali, pentru sprijinul său.

Primele două curse ale noii ediţii a Campionatului Mondial de Formula 1 vor avea loc în Bahrain şi Arabia Saudită.

Hamilton a cerut în trecut mai multe schimbări în Arabia Saudită, exprimându-şi în 2022 şocul în legătură cu informaţiile despre execuţii în masă şi a concurat în Orientul Mijlociu cu o cască vopsită în culorile curcubeului, pentru a susţine drepturile LGBTQ+.

Foto: Lewis Hamilton, FB

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!