Editorial: Românii săraci și isteria Black Friday

”Multumesc destinului ca m-a facut sa ma nasc sărac... m-a invatat adevaratul pret al bunurilor utile vieții... scutindu-ma de apasarea luxului ” (Anatole France)

În fiecare zi mai aflam câteva informații de natură a ne face fericiți ca români. S-a scumpit gazul și curentul electric iar comercianții au profitat ca să ridice prețurile, pentru că nu există decență și moralitate în afaceri, doar interes, profit și cash flow care poate fi spălat, albit, amețit și expatriat.

Teoretic comercianții au săvârșit un abuz ridicând prețurile bunurilor de consum a doua zi după liberalizarea energiei și a gazului. Asta pentru că multe produse existau pe stoc, la preț vechi. De la fânul dat vacii din ferma subvenționată și până la electronicele care fac câteva săptămâni sau chiar luni din China sau Taiwan. Nu contează că prețul barilului a scăzut sau că de la 1 noiembrie a intrat în vigoare plafonarea prețurilor și compensarea lor la gaz și curent electric, centrele comerciale, marile magazine ” esențiale” și majoritatea cu capital străin au pe stoc marfă cu preț mărit.

Am fost duminică la supermarketul unde îmi fac cumpărăturile săptămanale, deși era aglomerat ca la moaștele Sfintei Parascheva, parcarea fiind ocupată de aparținătorii pacienților internați în spital. Cumpăr cam aceleași produse și cantități și-mi notez toate cheltuielile într-un registru de casă, pe categorii…amenda pt rovigneta expirată fiind trecută ca ”impozit pe prostie”. Ei bine, în ianuarie pentru cumparăturile făcute, 95% identice ca sortiment și cantitate, am plătit 182,30 lei, în iulie 257 lei iar sambătă 386,25 lei. Fără să iau electronice, electrocasnice sau alte gadgeturi. Doar alimente, apă și produse food.

Am ajuns la concluzia că nu contează cine e locatarul de la Palatul Victoria, președinte al Camerei sau Senatului. Am același venit, încadrare maximă dar plătesc mai mult pentru ce consum în fiecare trimestru. Am două servicii dar va trebui, probabil, sa mai caut unul … ce noroc că se mai caută agenți de pază care lucrează doar noaptea.

Aceasta este România reală în care trăim, sufocați de mediocritatea și populismul servit de media slugarnică și obedientă. Nu ce posteaza ”excelențele” pe conturile de facebook în timp ce noi, stăm întepeniți cu ochii în ”tembelizor” să vedem dacă țața USR și-a luat Xanaxul sau continua să se văicărească, ce efecte are Valdoxanul asupra PSD-lor aflati în depresie de 11 luni sau dacă Lecitina liberală nu e cumva expirată.

Din fericire urmează marele eveniment planetar numit Black Friday, adică un fel de ”Ziua fraierilor”,eveniment extins pe tot sfârșitul de săptămână adresat amatorilor de chilipiruri. Ca în fiecare an din 2011, românii au intrat în stare priapică, convinși fiind că vor da lovitura cumpărând marfuri de calitate,cu reduceri de 50 sau 70%. Site-urile de profil s-au incins mai abitir decât cele cu imagini interzise sub 18 ani, sute de mii de români din țară și diaspora pregătindu-și cardurile pentru a cumpăra ace , brice și carice. Lucruri care apoi vor fi postate cu mândrie pe social media căci ce folos să-ți iei o geacă Calvin Klein, made în China dacă nu știu prietenii, folowerii și Mark Zukerberg

Întrebarea firească care se pune în plină criză sanitară, economică, politică și socială, când statisticile menționează ca 7 din 10 români nu-și permit să cumpere alimentele necesare și să-și plătească taxele iar 1,5 milioane trăiesc din mai puțin de 25 de lei pe zi …oare sunt românii săraci dacă își permit ca în vinerea neagră sa cheltuiască peste 200 de milioane de lei, pe obiecte care nu sunt de strictă necesitate?

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!