Orașul scufundat în iluzii... - Ziarul de Maramures

Orașul scufundat în iluzii…

“Ce folos îi aduce averea celui fără minte? Căci nu poate cumpăra cu ea înţelepciune.” (Septuaginta)

Ne naștem, învățăm, muncim, îmbătrânim și plecăm în neființă. Agoniseala noastră de o viață este folosită, sporită sau risipită de cei care ne moștenesc de cele mai multe ori pe nedrept. Clădim case mari în care locuiesc suflete mici, cu ziduri de beton înalte care insultă bunul simț, doar ca să ne protejăm împotriva celor care ar putea să întrebe despre sursa averilor nesimțite. Trăim și acceptăm, într-o complicitate tăcută și vinovată, descurcăreala ca mod de viață și ne izolăm în grupuri pretins selecte, în compania ”băieților” deștepți cu care am făcut afaceri din bani publici.

Oare cum se poate, ca într-un oraș în care 95% din populație trăiește în apartamentele de beton comuniste, unele anvelopate prin firme de cumetrie, cu șarpante ilegale hidoase și hidroizolația spartă, să existe și case care depășesc 250, 500 sau chiar 1000 de metri pătrați. Până unde merge fala și tupeul și oare ce vrei să dovedești când îți construiești un kitcs enorm, fără valoare arhitecturală, doar pentru a demonstra tovarășilor de pahar de la Baraj, de pe strada Școlii sau drumul spre Groși, că ești de-al ”lor” ?

Se gândește cineva la zecile de mii de truditori onești care își duc viața de pe o zi pe alta, preocupați de factura lunară la utilități și dejunul de a doua zi din ghiozdanul copilului de ciclu primar. Ce soluții au în viață oamnii corecți, cei care înțeleg că dincolo de fală și avere emai importantă o viață bazată pe principii și decență civică? S-a creat o prăpastie între oameni, scindare amplificată de nemulțumiri și frustrări, o stare care îndepărtează cetățeanul onest de conducătorii în care nu se regăsesc. Până când viitorul unei comunități va fi decis de cei 30% care mai ies la vot, vom avea comunități imbecilizate și manipulate, conduse de lideri extrudați și expandați al căror scop este să se imbogățească ei, în nici un caz orașul pe care-l administrează ca pe moșia personală.

Baia Mare se află pe un tobogan al imoralității, un simulacru de spațiu urban în care o mare parte a elitei se gomflează prin agoniseală morbidă, un oraș în care pensionarii aleargă gâfâind dupa vouchere și carduri de fidelitate la farmacii, în timp ce prestatoarele din lumea sălcilor își tunează caroseriile botoxate și siliconate cu belciuguri, piuneze de argint sau aur, accesorii ”trendy” ornate cu cristale swarovski, la care asortează tatuaje fantasmagorice, ideograme, desene cu monștrii SF sau alte proiecții hilare. Mai rămâne tineretul debusolat și în căutare de iluzii, cu prea multe studente care-și plătesc facultatea prestând ca escorte și tineri acționând ca dealeri de droguri sau hakeri, generație folosită ca material de consum de oligarhia transpartinică cu colesterolul și trigliceridele mărite. Viitorul arată sumbru, dezolant și bacovian, într-un context general caracterizat prin stagnare și îmbâcsire, populism și retorică publică violentă, gunoaie și trafic de influență, nepotism și carierism.

Dacă mai menționăm că aproape nimănui nu-i pasă de angajații pe salariul minim din economie, locatarii blocurilor ANL, pensionarii singuri, minoritarii din pungile de sărăcie și oamenii fără adăpost care trăiesc în clădirile dezafectate, avem imaginea unei comunități decadente care a rătăcit busola morală și care trăiește din știri de genul 112, bârfe mondene, orgii selecte, delațiune și scurmat în viața privată.

Suntem în anul Maimuței iar mesajul vânzătorilor de iluzii spune că ne vom bucura de atenție și distracție la capitolul dragoste, vom fi încrezători, populari și mult mai atractivi pentru potențialii parteneri sau iubiți. Căci viața înseamnă…nu-i așa, doar bani si sex!

”Numai cei care sfarmă lanțurile și descătușează cugetul omenesc sunt adevărați oameni” E. Hemingway

Evenimente:

Copil de 5 ani și părinții acestuia implicați într-un accident rutier în zona Târgu Lăpuș

Și-a stins țigara pe fața copilului de doar 3 ani. Bărbatul, de loc din Baia Sprie, a fost reținut de polițiștii BIC Baia Mare

A cerut un credit online de 10.000 de euro, dar a fost păcălită de doi escroci. Polițiștii din Rozavlea i-au reținut

A murit strivit de un utilaj. Medicii SMURD Baia Mare nu au putut face nimic pentru a-l salva

3 Comentarii

  • Diagnostic f. corect despre boala comunității, însă nimic despre tratament. Iată două sugestii: votul obligatoriu și bâta. Cu respect.

  • Cu asemenea clarviziune, autorul ar trebui sa se afle pe listele electorale ,impreuna cu multi altii care gandesc la fel si nu se tem sa-si exprime parerile.

  • Nu mai votaț’ pușcăriași, bandiți și combinatori! E atât de simplu!

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!