LIVE. Brian Cristian, USR Baia Mare: ”Fac un APEL PUBLIC către partidele politice, să accepte să stăm la aceeași masă”

Tema conferinței de presă: Bugetul Municipiului Baia Mare

Brian Cristian, președintele organizației USR Baia Mare a susținut astăzi, 10 februarie, o conferință de presă alături de consilierii locali Horia Buhan și Bogdan Hodorogea la sediul partidului. Tema conferinței a fost bugetul local al municipiului Baia Mare cu toate implicațiile/neimplicațiile sale.

Cei trei aleși au scos în evidență neregulile constatate vis-a-vis de proiecția bugetului pe 2023, care urmează să intre în dezbaterea plenului Consiliului Local Baia Mare, cel mai probabil vinerea viitoare.

În cadrul conferinței de presă, președintele Brian Cristian și cei doi consilieri locali au tras un semnal de alarmă și mai mult și-au arătat deschiderea in mod public de a sta la masa discuțiilor cu colegii lor din Partidul Național Liberal, organizația Baia Mare, dar și cu cei din Partidul Mișcarea Populară Baia Mare pentru a discuta despre bugetul local.

Din păcate, așa cum s-a întâmplat și în anii anteriori, aleșii spun că și proiecția bugetului pe 2023 pare a fi construită mai mult pe cheltuieli decât pe investiții. În opinia sa, Brian Cristian consideră că banii municipiului Baia Mare sunt folosiți ineficient, iar orașul va stagna la stadiul de comunitate subdezvoltată, din punct de vedere economic.

Brian Cristian, președinte USR Baia Mare/deputat de Maramureș: ”În aceste zile se dezbate în spațiul public bugetul Municipiului Baia Mare. Este al treilea buget care intră în dezbatere (n.r.-se refera la mandatul actual). Primele două au fost nerealiste, au trecut prin Consiliul Local cu discuții insuficiente, fără ca cheltuielile să fie prezentate defalcat. Din nefericire vedem că și anul acesta avem parte de exact același lucru. Sunt primării în țară performante. Și dacă privim spre ele vedem că acestea reușesc să reducă din cheltuielile de funcționare și să crească bugetul alocat pentru investiții. Din nefericire, administrația locală folosește fondurile ineficient, în loc să se concentreze pe dezvoltare, pe atragerea resurselor către bugetul local. Să aducă investitori/finanțatori. Vedem că, banii băimărenilor se cheltuiesc pe contracte făcute la suprapreț. Fac un APEL PUBLIC către partidele politice, în special către Partidul Național Liberal și către Partidul Mișcarea Populară să accepte să stăm la aceeași masă pentru a discuta despre bugetul municipiului Baia Mare, să nu lăsăm să treacă acest buget care nu este făcut în interesul băimărenilor, ci doar în interesul unor firme de casă. Consider că este important să stăm la aceeași masă și să încercăm să corectăm acest buget deoarece duce spre sărăcirea orașului și nu spre o comunitate mai prosperă.

Horia Buhan, consilier local USR Baia Mare: ”Din păcate venim astăzi în fața dumneavoastră cu prezentarea unei proiecții de buget care este copiat după bugetele anilor anteriori. Dacă facem o radiografie a ultimilor doi ani, 2021-2022 și chiar 2020, 2020 fiind un an mai deosebit din prisma pandemiei, vedem că se pornește de la o estimare a veniturilor mult peste ceea ce se realizează, iar gradul de execuție la final de an nu depășește 50%. Deci sunt  3 ani în care execuția bugetară s-a încadrat în 50% din bugetul prognozat. Nici anul 2022, nu face excepție pentru că la 11 luni execuția bugetară a fost de 44% din veniturile prognozate, iar ponderea a fost de 79% cheltuieli de funcționare și 21% cheltuieli de dezvoltare. În aceste condiții, e clar că nu putem vorbi despre o dezvoltare a orașului Baia Mare și nu putem vorbi de perspective, adică băimărenii, comunitatea să aibă un nivel de trai mai ridicat. (DECLARAȚIA INTEGRALĂ ÎN VIDEO)

Bogdan Hodorogea, consilier local USR Baia Mare: ”Privesc spre alte municipii și văd că toate orașele sunt în șantier, că peste tot se lucrează. Se fac săli metropolitane, parcări supraetajate, se fac stadioane, clinici, se schimbă autobuzele și se cumpără altele electrice, se trec cablurile subteran și așa mai departe. Din păcate, Executivul Primăriei Baia Mare probabil nu dorește aceste fonduri. Face un transfer al resurselor limitate pe care le are acest oraș către anumite societăți private care fac parte din același grup de interese. Eu cred că aceasta este realitatea și trebuie să o spunem apăsat. Și în anul 2021 am avertizat că acel buget nu era un buget transparent, că nu era orientat spre investiții, că e o minciună, iar la final de an când s-a tras linia am văzut că investițiile nu s-au făcut, iar banii s-au cheltuit. (DECLARAȚIA INTEGRALĂ ÎN VIDEO)

Care ar fi soluția unui buget realist, pentru a pune pe roate municipiul Baia Mare aflați urmărind VIDEO-ul!

Transmisiunea conferinței de presă poate fi vizualizată și pe pagina noastră de Facebook-Ziarul de Maramureș.

Transmisiune realizată de Raul AVRAM

Baia Mare, orasul scufundat in iluzii

  • Hodorogea nu e consilier usr. Nu induceți cetățenii în eroare. Faptul că cei trei crai mint despre apartenența politică a lui Hodorogea este rușinos.

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!