Americanii vaccinaţi împotriva maladiei COVID-19 nu vor mai trebui să poarte măşti sanitare în exterior decât atunci când se vor afla în grupuri mari de persoane, au anunţat marţi autorităţile sanitare din Statele Unite, informează AFP, preluat de Agerpres.
„Dacă sunteţi vaccinaţi cu schema completă şi vreţi să participaţi la o mică reuniune alături de oameni care sunt vaccinaţi şi alţii care sunt nevaccinaţi (…), datele ştiinţifice arată (…) că puteţi să faceţi acest lucru în deplină siguranţă, fără mască sanitară”, a declarat Rochelle Walensky, directoarea Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC), principala agenţie federală americană din domeniul sănătăţii publice.
„În schimb, continuăm să recomandăm purtarea măştii în timpul activităţilor cu frecventare ridicată şi în spaţiile care sunt foarte aglomerate, precum stadioane pline sau la concerte”, a adăugat ea într-o conferinţă de presă.
Rochelle Walensky a justificat această excepţie prin faptul că în situaţiile menţionate multe persoane nevaccinate – şi care prezintă riscul potenţial de a dezvolta o formă gravă de COVID-19 – pot fi prezente.
În interior, autorităţile sanitare americane consideră că pentru persoanele vaccinate participarea la activităţi precum concerte corale, slujbe religioase, mersul la cinematograf sau la muzeu nu prezintă riscuri dacă acele persoane continuă să poarte măşti sanitare. Persoanele nevaccinate pot la rândul lor să se plimbe pe jos, să alerge, să se plimbe cu bicicleta alături de membri din familiile lor, fără să poarte mască sanitară, precizează CDC.
„Este foarte simplu: dacă sunteţi vaccinat, puteţi să faceţi mai multe lucruri, atât în interior, cât şi în exterior”, a declarat preşedintele Joe Biden marţi, lăudând progresele extraordinare realizate în Statele Unite în ultimele luni în lupta contra pandemiei de COVID-19.
95,8 milioane de americani vaccinaţi
O persoană este considerată complet vaccinată la două săptămâni după administrarea vaccinului (după a doua doză pentru serurile care se administrează prin două injecţii).
Cel puţin 95,8 milioane de persoane din Statele Unite se află în această situaţie, reprezentând aproape 30% din populaţia americană, întrucât au primit doza sau dozele prevăzute pentru unul dintre cele trei vaccinuri autorizate în această ţară (Pfizer-BioNTech, Moderna şi Johnson & Johnson).
Autorităţile sanitare americane şi-au actualizat recomandările pe baza noilor date medicale anunţate în ultimele zile.
În Statele Unite, restricţiile variază de la un stat federal la altul, iar unele dintre ele au adoptat reguli stricte care impun purtarea măştii sanitare peste tot în afara locuinţei, chiar dacă în apropiere nu se află nicio persoană. Aceste state americane vor trebui de acum să îşi actualizeze lista de dispoziţii obligatorii, chiar dacă acestea nu sunt tot timpul respectate. De exemplu, este cazul statului Massachusetts, al cărui guvernator a anunţat marţi că va anula obligativitatea purtării măştii sanitare în exterior, acolo unde distanţarea fizică este posibilă.
Politizare
Autorităţile sanitare din Statele Unite au început să recomande tuturor americanilor, inclusiv celor care nu sunt bolnavi, să poarte măşti sanitare începând din aprilie 2020, în urmă cu mai mult de un an.
Purtarea măştii sanitare a devenit foarte repede o chestiune intens politizată în Statele Unite, unde conservatorii, la îndemnul lui Donald Trump, au văzut în acea recomandare un afront adus libertăţilor individuale. Progresiştii consideră, în general, că masca sanitară reprezintă o modalitate care le permite să arate că ei iau în serios noul coronavirus şi să îşi exprime solidaritatea în timpuri de criză.
În prezent, se consideră pe scară largă că transmiterea noului coronavirus se realizează în majoritatea cazurilor pe calea aerului, nu doar prin picăturile de salivă emise atunci când o persoană infectată tuşeşte sau strănută, ci şi prin particulele fine care rămân în suspensie în aer şi care pot fi emise pur şi simplu prin vorbire şi prin respiraţie. Din acest motiv, prezenţa într-o cameră închisă este mai riscantă decât prezenţa în exterior, întrucât aerul din cameră rămâne captiv într-un spaţiu închis, mai ales atunci când încăperea respectivă nu este aerisită.
Mai multe studii au consolidat această teorie, arătând că majoritatea infectărilor se produc în urma unui contact într-un spaţiu închis cu o persoană infectată.