Aproximativ 100 de membri ai armatei americane au luat parte la o formă de „activitate extremistă interzisă” în ultimul an, a anunţat luni Pentagonul, prezentând noile sale directive pentru armată, notează AFP și Agerpres.
Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a ordonat în februarie o examinare a politicilor Pentagonului în materie de luptă împotriva extremismului în rândurile sale.
Anunţul a intervenit după dezvăluirea participării a zeci de foşti militari la asaltul asupra Capitoliului la 6 ianuarie, în cursul căruia mii de partizani ai lui Donald Trump au încercat să pătrundă cu forţa în sediul Congresului SUA pentru a împiedica parlamentarii americani să certifice victoria lui Joe Biden la alegerile prezidenţiale.
„Majoritatea covârşitoare a bărbaţilor şi femeilor din Departamentul Apărării servesc această ţară cu onoare şi integritate”, a declarat Lloyd Austin, citat într-un comunicat însoţind raportul unui grup de lucru pentru combaterea extremismului.
„Ei respectă jurământul pe care l-au depus de a sprijini şi apăra Constituţia Statelor Unite”, a adăugat el. „Credem că doar un număr foarte mic de persoane încalcă acest jurământ luând parte la activităţi extremiste”, potrivit comunicatului.
„Aproximativ 100” de membri ai armatei americane în serviciu activ sau în rezervă au avut activităţi extremiste interzise în ultimul an, a indicat purtătorului de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.
El nu a precizat tipul de activităţi în care s-au angajat, dar a citat susţinerea răsturnării guvernului sau „terorismul intern” ca exemple de practici interzise. În noile sale directive, grupul de lucru nu menţionează grupuri extremiste specifice. Printre recomandările sale se numără o pregătire sporită a armatei cu privire la ceea ce constituie activitate extremistă interzisă.
„Aceasta include instrucţiuni privind reţelele sociale, ce este permis şi ce nu”, a explicat John Kirby, citat de AFP.