Italia: Etna a câștigat câțiva metri în înălțime. În prezent măsoară 3.357 m

Activitatea semnificativă a vulcanului Etna, situat în estul Siciliei, a făcut ca acesta să câştige câţiva metri în înălţime, a anunţat marţi Institutul italian de vulcanologie, precizând că vulcanul măsoară în prezent 3.357 de metri altitudine, relatează AFP, titrat de Agerpres.

„Activitatea înregistrată în 2021 a avut ca rezultat acumularea unor cantităţi semnificative de material piroclastic şi straturi de lavă pe conul craterului sud-estic, cel mai tânăr şi mai activ dintre cele patru cratere ale Etnei, rezultând într-o transformare considerabilă a siluetei vulcanului”, a anunţat Institutul Naţional de Geofizică şi Vulcanologie (INGV) într-un comunicat.

Datorită analizei imaginilor din satelit, oamenii de ştiinţă ai INGV au concluzionat că craterul sud-estic depăşeşte în prezent „fratele său mai mare” nord-estic, care a fost timp de 40 de ani cel mai înalt vârf al celebrului vulcan. Altitudinea de 3.357 metri, care are o marjă de eroare de plus/minus trei metri, a fost obţinută cu ajutorul imaginilor suprinse de satelitul Pléiades în iulie, ca parte a parteneriatului internaţional „Geohazard Supersites and Natural Laboratories”, permiţând actualizarea modelului digital al Etnei.

Dincolo de aspectul ştiinţific, viaţa de zi cu zi a locuitorilor din zona situată în jurul vulcanului Etna este afectată de activitatea sa frenetică din ultimele luni.

„Din februarie, au avut loc nu mai puţin de 55 de evenimente”, a declarat Tania Cannizzaro, o pensionară care locuieşte în oraşul Catania.

„În funcţie de vânt, zdruncinăturile vulcanului se resimt în Catania şi fac să se mişte geamurile. Cenuşa purtată de vânt cade constant pe străzi şi balcoane, care devin complet negre”, a mai spus ea.

Etna, care se întinde pe o suprafaţă de 1.250 km2, este cel mai înalt vulcan activ din Europa, cu erupţii frecvente de aproximativ 500.000 de ani.

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!