Nouă maimuţe mari de la grădina zoologică din San Diego, California, sunt primele primate neumane care au fost inoculate cu un vaccin experimental anti-COVID-19, au declarat joi oficialii instituţiei, relatează dpa, potrivit Agerpres.
Patru urangutani şi cinci bonobo au fost vaccinaţi până acum, grădina zoologică intenţionând să imunizeze alţi trei bonobo şi o gorilă în curând. Urangutanii şi bonobo, împreună cu cimpanzeii, sunt speciile cele mai apropiate de oameni, punându-i în pericol să contracteze coronavirusul care s-a răspândit rapid de la la om la om.
Un astfel de caz a fost semnalat la mijlocul lunii ianuarie când Parcul Safari al grădinii zoologice a raportat că cele opt gorile ale sale au dezvoltat COVID-19 după ce au intrat în contact cu un îngrijitor care avea coronavirus, chiar dacă angajatul era asimptomatic şi purta echipament de protecţie.
„Asta ne-a făcut să ne dăm seama că şi celelalte maimuţe erau în pericol”, a declarat Nadine Lamberski, oficial al San Diego Zoo Wildlife Alliance. „Am vrut să facem tot posibilul pentru a le proteja de acest virus pentru că nu ştim exact cum le va afecta”, a mai spus ea.
Nadine Lamberski se află în legătură cu Zoetis, o companie pentru sănătatea animalelor care a făcut în trecut parte din Pfizer. Compania produce un vaccin pentru animale care dezvoltă imunitate împotriva coronavirusului.
Zoetis testează vaccinul pe nurci, pisici şi câini, a precizat Lamberski, iar compania avea circa 27 de doze de rezervă.
Aceste doze nu au fost autorizate pentru utilizare la oameni, aşa încât grădina zoologică a decis să le folosească pe maimuţe, calculând că pericolul utilizării unui vaccin care nu a fost testat pe primate depăşeşte riscul ca animalele să contracteze COVID-19.
Personalul grădinii zoologice din San Diego a inoculat maimuţele între sfârşitul lunii ianuarie şi începutul lunii februarie cu două doze de vaccin Zoetis, la trei săptămâni distanţă.
Zoologul Pascal Gagneux, expert în evoluţia primatelor, a declarat că există mai puţin de 200 de bonobo în grădinile zoologice din întreaga lume şi că specia este mai înrudită cu oamenii decât gorilele, subliniind potenţiala lor vulnerabilitate la COVID-19.