Un armistițiu ruso-ucrainean nu se concretizează deocamdată. Un nou ajutor militar american pentru Ucraina

Rusia a acuzat sâmbătă Ucraina, în a treia zi a invaziei ruseşti, că a zădărnicit un armistiţiu refuzând negocierile cu Moscova pe care le acceptase anterior, acuzaţie la care Ucraina răspunde că oferta de negociere a Rusiei a fost de fapt un ultimatum.

”În timpul zile de ieri (vineri), aşteptându-se la negocieri, preşedintele rus (Vladimir Putin) a ordonat oprirea înaintării celei mai mari părţi a forţelor” Moscovei, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit France Presse și Agerpres.

”Dat fiind că partea ucraineană a refuzat negocierile, înaintarea forţelor ruse a fost reluată astăzi”, a adăugat el.

Potrivit lui Pekov, Moscova a propus ca negocierile să se desfăşoare la Minsk, iar contrapropunerea Kievului a fost Varşovia. Apoi, dialogul ”a luat o pauză” şi ”comunicarea a fost întreruptă”.

Mai târziu a venit şi o reacţie de la Washington, care a apreciat că deschiderea Rusiei către dialog nu poate fi considerată credibilă.

Cererea de negociere a unui armistiţiu a venit iniţial din partea preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care se declarase deschis inclusiv discutării unui statut de neutralitate pentru Ucraina, într-un moment în care trupele ruse câştigau teren şi ajunseseră aproape de capitala Kiev.

Între timp, deşi asaltul trupelor ruse asupra Kievului încă nu a avut loc, armata ucraineană a arătat că opune o rezistenţă puternică în faţa trupelor ruse, cărora le-a ”deraiat” planurile, conform lui Zelenski.

Răspunzând declaraţiei lui Peskov, un consilier al preşedintelui Zelenski, Mihailo Podoliak, a spus, potrivit Reuters, că Ucraina îşi pregătise poziţia de negociere, dar Rusia a pus condiţii inacceptabile pentru negocieri, echivalente unui ultimatum.

”Abia ieri acţiunile agresive ale forţelor armate ale Federaţiei Ruse au escaladat, către seară şi noaptea şi raiduri aeriene masive şi cu rachete au lovit oraşele ucrainene. Considerăm aceste acţiuni pur şi simplu o încercare de a rupe Ucraina şi de a o forţa să accepte condiţii total inacceptabile”, a transmis într-un mesaj consilierul lui Zelenski, negând versiunea Kremlinului conform căreia ofensiva rusă luase vineri o pauză.

La Washington, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a anunţat sâmbătă un nou ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 350 de miliarde de dolari.

”În timp ce Ucraina luptă cu curaj şi mândrie împotriva atacului brutal şi neprovocat al Rusiei, am autorizat (…) 350 de milioane de dolari pentru susţinerea imediată a apărării Ucrainei. Acest ajutor va cuprinde noi mijloace militare defensive şi va permite Ucrainei să combată ameninţările blindatelor, (trupelor) aeropurtate şi altele cu care se confruntă astăzi”, a menţionat Blinken într-un comunicat.

Preşedintele american Joe Biden se va întâlni sâmbătă cu echipa sa de securitate naţională pentru a evalua situaţia din Ucraina şi înaintarea trupelor ruse, care încearcă să înconjoare din toate părţile capitala Kiev.

Autorităţile franceze au anunţat sâmbătă dimineaţă că au interceptat în cursul nopţii o navă comercială bănuită că transporta vehicule către oraşul rusesc Sankt Petersburg, eludând astfel sancţiunile impuse Rusiei după agresiunea contra Ucrainei.

Vorbind în declaraţia sa de sâmbătă despre aceste sancţiuni, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat că în prezent Moscova elaborează ”măsuri pentru a reduce la minimum efectul lor asupra tuturor sectoarelor economiei”, iar ”ulterior vor trebui stabilite măsuri de represalii”.

Transmisiuni LIVE: 4 camere/4 orașe în direct: KIEV, OBLAST, KHARKOV, DNIPRO-UCRAINA

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!