A apărut numărul 240 al Revistei de Cultură "Nord Literar" - Ziarul de Maramures

A apărut numărul 240 al Revistei de Cultură „Nord Literar”

20 de pagini de critică literară, proză, poezie, dezvăluiri, interviu, recenzii, cuprinse în numărul 240 al ”Revistei de Cultură ”Nord Literar”, oferă cititorilor șansa unei lecturi interesante.

În pagina de ”Opinii”, abordând poetica semnului la Lucian Blaga, Horia Bădescu, susține că ”Nu putem vorbi despre poezie fără să vorbim despre semn.”, iar Ion Papuc, în ”Spectre și măști”, conturează personalitatea complexă a artistului maramureșean Vasile Jurje.

”Orice timp al tău îți este accesibil, atâta vreme cât ai la îndemână gândul, visarea, cartea”, afirmă Irina Petraș în partea a doua a eseului ”Răspunsuri/Răspunderi”.
”Incursiuni în imaginarul ezoteric” a prof. univ. dr. Gheorghe Glodeanu – o lectură care oferă satisfacție intelectuală nu doar celor pasionați de ezoterism -, o carte care seduce pornind chiar de la ilustrația de pe copertă, este prezentată în paginile revistei de criticul literar Delia Muntean.

Pornind de la o corespondență existentă în cadrul Muzeului de Istorie și Arheologie Maramureș, dr. Viorel Rusu aduce în atenție efervescența culturală a începutului de secol XX în Baia Mare, sugerată și dintr-o epigramă a lui Cincinat Pavelescu, unul dintre numeroșii oameni de cultură care au trecut pragul Castelului Pocol, loc frecventat de personalități relevante ale epocii.

Dana Buzura-Gagniuc aduce pe tapet o parte din corespondența scriitorului Augustin Buzura cu părinții, din perioada studenției clujene a acestuia, punând față-n față frământările și temerile tânărului student cu cele ale mamei sale.

Poezia publicată în acest număr al revistei îi are ca autori pe Marcel Mureșeanu, Mariana Pândaru-Bârgău și Indira Spătaru, iar proza aparține Daianei Felecan.

Florin Bănescu și Niculae Gheran, doi autori relevanți, sunt aduși în prim-plan de universitarii clujeni Ovidiu Pecican și Mircea Popa în paginile ”Avalon”, respectiv ”In memoriam”.

La Festivalul ”Poezia la Iași”, Revista de Cultură ”Nord Literar” a fost prezentată unui public avizat, reprezentant al poeziei din 22 de țări. Invitat la festival, redactorul-șef al revistei prezintă pe larg istoria aceste eveniment.

”Literatura nu poate fi corectă politic” este interviului acordat de Varujan Vosganian, Danielei Sitar-Tăut pentru ”Nord Literar”.

Academicianul Marius Porumb evocă personalitatea sculptorului Vida Gheza la 110 de ani de la nașterea sa.

O recomandare la lectura celei mai recente cărți a Andreei Hedeș, ”Marea e frumoasă ca tine” face Elena Abrudan, în paginile de ”Interpretări”, pagină în care Gheorghe Pârja ne amintește de personalitatea lui Laurențiu Ulici, care în 6 mai ar fi împlinit 80 de ani.

Monica D. Cândea aduce în prim plan volumul monografic al lui Flori Bălănescu, ”Paul Goma. Conștiința istorică și conștiința literară”.

În cele două pagini dedicate artelor, Dalina Bădescu ne propune eseul ”România senilă”, iar Pavel Șușară – ”Decalogul artistului de mijloc”.

Pagina de traduceri este dedicată ediției multilingve a volumului de poezie ”Acropole” aparținând Elenei Liliana Popescu. Poezia acestui volum este tradusă în 24 de limbi.

Poemul lunii aparține Elenei Cărăușan, parodia lui Lucian Perța îi este adresată poetului Marcel Mureșeanu. Acest număr al revistei este ilustrat cu lucrări ale sculptorului Vida Gheza.

Dana Buzura-Gagniuc
Manager Revista ”Nord Literar”

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!