Breaking News

Augustin Cozmuța dincolo de timp, un eveniment cultural organizat de revista Nord Literar

Revista de Cultură ”Nord Literar”, în parteneriat cu Primăria Comunei Cernești, a organizat evenimentul comemorativ ”Augustin Cozmuța dincolo de timp”. Un moment de aducere aminte și de evocare a unei personalități complexe și profunde, a unui intelectual care a marcat relevant cultura și presa maramureșeană pe parcursul câtorva decenii.

Cadre universitare, scriitori, jurnaliști, reprezentanți ai administrației locale și județene, familie, preoți, prieteni și un mare număr de elevi și cadre didactice de la școlile din comună s-au lăsat prinși într-un dialog deopotrivă cultural și sentimental, având ca punct de plecare personalitatea lui Augustin Cozmuța. Au fost prezenți: vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș, Radu Trufan, subprefectul județului Maramureș, Crina Fiorela Chilat – nepoata lui Augustin Cozmuța, primarul comunei Cernești – Mircea Deac, Ileana Cozmuța, conf. univ. Florian Roatiș, dr. Ioan Gherghel, prof. dr. Terezia Filip, colegii de redacție de la Graiul Maramureșului, unde Augustin Cozmuța a fost mulți ani redactor-șef: Gheorghe Pârja, Andrei Fărcaș, Nicolae Goja, jurnalistul Ananei Gagniuc – fost redactor-șef al cotidianului Glasul Maramureșului, scriitorii Ștefan Jurcă și Nicolae Scheianu, fostul primar al comunei Cernești – Nelu Șovre.

Prezentarea succintă a activității, a operei și a cărților lui Augustin Cozmuța au realizat-o elevii Școlii Gimnaziale din Ciocotiș, după care au urmat evocări și amintiri care au dat o notă de înaltă ținută culturală acestui eveniment.

De la amintirile din studenția clujeană, la prezentarea modului elegant în care a reușit să gestioneze momente tensionate în redacție; de la prestația sa didactică, la vocația sa de constructor de demersuri culturale și mediatice; de la luări de poziție din perspectiva criticului literar – într-o perioadă în care trebuia să fii precaut cu exprimarea mesajelor indezirabile pentru regim -, la momentele sale de romantism familial, toate au conturat imaginea unui om bun, într-un dialog cald și interesant în care timpul părea și-a pierdut constrângerile.

Discuțiile s-au dus spre evocarea multor altor personalități culturale ale județului, care constituie modele pentru tânăra generație și pentru elevii care vor să cunoască exemplaritatea unor destine, care sunt dornici de lectură și de scris. La Cernești există deschidere pentru organizarea unor concursuri de scriere creativă pentru elevi și s-a lansat – acolo la Centru Cultural Cernești, la Biblioteca ”Augustin Cozmuța” – ideea organizării unei asemenea manifestări, începând cu anul 2023.

Lasă un comentariu

Ziarul de Maramures

Trebuie să știi

error: Conținut protejat !!