Orban: Cerem Guvernului să adopte măsuri de reducere a prețului la carburant, altfel va fi dezastru în economiei - Ziarul de Maramures

Orban: Cerem Guvernului să adopte măsuri de reducere a prețului la carburant, altfel va fi dezastru în economiei

Preşedintele partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a solicitat Guvernului să ia măsuri pentru reducerea preţului la carburant şi ajustarea valorii contractelor din construcţii pe baza creşterii reale a preţurilor materialelor de construcţii, avertizând că, în caz contrar, şantierele se vor închide până la Paşte, notează Agerpres.

„Vă anunţ de acum că, dacă Guvernul nu ia nicio măsură, până la Paşte aproape toate şantierele publice din România se vor închide, constructorii vor sista lucrările oficial sau neoficial. Ceea ce s-a întâmplat pe piaţa construcţiilor este absolut dramatic. În ultimele şase luni avem cel mai mare număr de insolvenţe şi de falimente ale unor firme vechi de construcţii. În ultimii 12 ani numărul de falimente şi de insolvenţă a fost la nivelul ăsta doar în perioada crizei economice din 2009 – 2010. Mai mult decât atât, chiar dacă încă nu au intrat în insolvenţă, marea majoritatea constructorilor au probleme grave cu plăţile pentru că Guvernul refuză să adopte un act normativ conform căruia ajustarea valorii contractelor să se facă pe baza creşterii reale a preţurilor materialelor de construcţii şi a altor costuri, cum este costul cu carburantul, care au afectat valoarea lucrărilor”, a afirmat miercuri Orban, la o conferinţă de presă la Parlament.

El a susţinut că, la ora actuală, sistemul nu permite ajustarea valorii contractului la valoarea reală, iar Guvernul a adoptat o ordonanţă „care este frecţie la un picior de lemn”.

„Constructorii vor fi puşi la pământ şi şantierele se vor închide şi – lucrul cel mai grav – ne vom pierde inclusiv mâna de lucru pentru că (…) toată Europa îşi dă drumul la construcţii şi constructorii care şi aşa sunt greu de ţinut în România vor pleca şi vor genera o criză şi mai gravă a construcţiilor”, a adăugat Orban.

Acesta a mai spus că Executivul trebuie să ia măsuri şi pentru reducerea preţului la combustibil.

„România, la nivelul ţărilor din Uniunea Europeană, este pe locul patru ca şi creştere a preţului la benzină şi pe locul nouă la creşterea preţului la motorină. (…)Preţul la combustibil, la carburanţi se regăseşte în preţul tuturor produselor şi serviciilor care sunt furnizate. Este un factor inflaţionist, un factor care va duce la creşterea preţurilor de la alimente, până la servicii de transport, până la toate categoriile care includ costurile legate de carburanţi. România cred că este printre puţinele ţări de la nivelul Uniunii Europene care nu au luat nicio măsură pentru a stăvili creşterea preţului la benzină şi la motorină”, a afirmat Ludovic Orban, arată sursa citată.

El a menţionat că parlamentarii din Forţa Dreptei au propus un proiect de lege „de mega bun simţ”, care poate duce la scăderea preţului la carburanţi la benzină şi la motorină cu 2 lei.

„Noi că am văzut ce s-a aplicat în alte ţări: reducerea TVA şi reducerea accizei – reducerea TVA de la 19% la 5% şi reducerea accizei la aproximativ jumătate.(…) Somăm Guvernul să îşi mobilizeze majoritatea parlamentară pentru adoptarea în procedură de urgenţă a proiectului de lege pe care l-am depus noi. Nu ne deranjează nici dacă Guvernul adoptă ordonanţă de urgenţă. Singurul lucru pe care îl cerem Guvernului este să adoptăm măsura de reducerea preţului la carburant pentru că altfel va fi dezastru în economie, va fi dezastru pentru puterea de cumpărare a românilor care şi aşa este afectată de creşterea preţului la energie”, a mai spus Orban, potrivit Agerpres.

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!