România de azi și România de mâine în viziunea lui Dorin Coste - Ziarul de Maramures

Breaking News

România de azi și România de mâine în viziunea lui Dorin Coste

O singură întrebare am avut pentru Dorin Ioan Coste ca să ne facem o idee cum stă la capitolul viziune proaspătul politician. Iată ce ne-a răspuns!

Reporter: Cum vede Dorin Ioan COSTE Romania de azi și cum ar trebui să fie Romania de mâine?

Dorin Coste, președinte Comisii de Specialitate AUR Maramureș: Încerc să fiu cât mai ancorat în realitate, dar si cât se poate de obiectiv. România de astăzi, graţie celor ce au preluat puterea după anul 1989, este un stat cu extrem de multe carenţe. Avem carenţe educaţionale, carenţe de moralitate, carenţe de integritate. Deşi avem o inflaţie de licenţe în România, gradul de analfabeţi funcţionali ne este din ce în ce mai des atribuit de către toate studiile socilogice.

Deşi ne clamăm a fi creştini şi frecventăm cu regularitate bisercile, în viaţa de zi cu zi, ne comportăm grobian şi doar mânaţi de interese meschine. Integritatea, în întreaga ei definiţie, lipseşte cu desăvârşire, în special clasei politice.

Nu cred că greşesc prea mult dacă compar situaţia României de astazi cu situaţia existentă în perioada interbelică. Mimăm democraţia, dar în realitate, vocea poporului este mereu neauzită. Mimăm independenţa, dar în realitate suntem supuşi şi controlabili.

Alegerile sunt câştigate de aceaşi actori şi aceleaşi partide deja consacrate. Voturile sunt cumpărate din bani publici şi pătura săracă a societăţii este amăgită cu resturile rămase de la mesele bogaţilor. Primarii de azi sunt acolo pentru a-şi securiza şi consolida propria bunăstare şi nu pentru a dezvolta interesele comunităţii. Toţi liderii politici aflaţi la putere sau care au deţinut puterea, au dat dovadă de un dispreţ major faţă de constituţie. Au scurtcircuitat legile organice prin Ordonanţe de Urgenţe. Au emis ordonanţe pentru fieful politic.

În România de azi avem multă minciună şi la fel de multă şi perversă manipulare. Politicienii actuali duc în derizoriu noţiunea de stat, noţiunea de naţiune şi au compromis în totalitate instituţiile publice.

În România de azi ni se spune să iubim Europa, dar Europa ne marginalizează.

România de mâine are trebuie să fie o Românie liberă, democrată şi independentă. O Românie făre impuneri şi teme de casă primite de la marile puteri. O Românie a Românilor şi nu marilor concerne occidentale.

Imi doresc o Românie din care tinerii să nu mai plece, o Românie în care, colţul de pâine să nu mai fie un vis pentru cei mulţi şi năpăstuiţi. O ţară cu infrastructură rutieră şi feroviară. O ţară în care vocea cetăţenilor să fie auzită şi luată în considerare.

Este necesar ca sistemul educaţional să se reformeze. Şcolile profesionale trebuiesc reiinfinţate şi tinerii instruiţi în acestea să muncească pentru români şi nu pentru străini.

România trebuie descentralizată. Instituţiile publice trebuiesc scoase de sub control politic iar lupta împotriva corupţiei trebuie să aibă caracter continuu şi nu doar în campanile electorale.

Îmi doresc o Românie cu mii de români întorşi în ţară. O Românie în care biserica să se implice alături de doctori în zonele sociale. O ţară în care doctorul să fie vindecător şi profesorul dascăl.

În România este obligatorie o predictibilitate a sistemului fiscal, o corelare a tuturor bazelor de date şi toate acestea să fie utile cetăţeanului.

Şi nu în ultimul rând, îmi doresc o Românie cu sate şi oameni faini, o ţară cu tradiţii şi obiceiuri o naţiune independentă şi cultivată.

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!